Vrijeme je za istraživanje središta zemlje

POSLALI smo letjelice na Mars i druge udaljene planete, čak i izvan Sunčeva sustava, no još ne znamo što se nalazi u središtu Zemlje. Astronom David Stevenson sa Tehnološkog instituta u Pasadeni ima radikalan plan kojim bi se to moglo izmjeniti.

"Središte Zemlje prepuno je zanimljivih stvari, poput rijeka tekućeg metala tri do pet tisuća kilometara ispod površine, koje stvaraju Zemljino magnetsko polje", rekao je Stevenson.

Stoga predlaže bušenje rupe u Zemljinoj površini i izlijevanje tisuća tona topljenog željeza u nju. Željezo bi za sobom zatvorilo rupu, a u središte planeta stiglo bi za oko tjedan dana, piše časopis "Nature".

U željezu bi bila skrivena sprava s instrumentima za mjerenje temperature i kemijskog sastava, koja bi slala podatke u na površinu.

Bušenje rupe bilo bi najsloženiji dio zadatka, smatra Stevenson, koji je izračunao da bi za to bila potrebna snaga jednaka eksploziji nekoliko megatona TNT-a, potres snage 7 stupnjeva po Richterovoj ljestvici ili nuklearnoj eksploziji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podvig bi bila i nabava tolike količine željeza, jer je za Stevensonov plan potrebno na tjedan dana uposliti sve svjetske ljevaonice.

"To je zanimljiv prijedlog", smatra Allan Rubin, koji proučava strukturu Zemlje na sveučilištu Princeton, "no temelji se na nekim prilično nevjerojatnim pretpostavkama. Tako, primjerice, uopće nismo sigurni da se donji slojevi Zemlje mogu probiti".

Stevenson tvrdi da bi trošak njegova plana bio neznatan u usporedbi s bogatstvom koje se troši na istraživanje svemira. No, mogućim ulagačima ne nudi nikakvo jamstvo uspjeha: "Iskreno, i sam bih bio začuđen ako moj plan upali," priznaje Stevenson.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara