Vrkić: Nadležne službe vratile su Osijek u dnevni ritam

Vrkić: Nadležne službe vratile su Osijek u dnevni ritam

Foto: Čitatelj

OSJEČKI gradonačelnik Ivan Vrkić izjavio je u utorak u Osijeku kako su, nakon jučerašnjeg olujnog nevremena, nadležne javne službe vratile grad u dnevni ritam, a da je zbog pričinjenih šteta odlučio pokrenuti inicijativu prema Osječko-baranjskoj županiji za proglašenje elementarne nepogode.

Na konferenciji za novinare Vrkić je kazao su kako očišćene ceste koje su bile zakrčene srušenim drvećem, normalizirana je opskrba električnom energijom te je ponovno uspostavljen tramvajski promet.

Izvijestio je kako je nevrijeme prouzročilo različite nezgode: od krovova koji su letjeli u zrak na školama, privatnim kućama i bolnici do devastiranih parkova i oštećenih automobila, a pričinjena je velika šteta. Najvažnije je, istaknuo je, da nema poginulih te da su tijekom nevremena i gradska i državna poduzeća dobro funkcionirala te da je Osijek pokazao da je organizirani grad.

Imam dojam da su iskustva koja imamo iz Domovinskog rata dobro došla u ovakvim situacijama. Najgore je 'prošao' osječki Klinički bolnički centar (KBC), a kako sam dobio niz upita od brojnih poduzeća kako mogu pomoći, predlažemo da se onaj tko je spreman pomoći izravno obrati ravnateljstvu bolnice, poručio je Vrkić.
Dodao je kako je o štetama od nevremena izvijestio i hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja je izrazila zabrinutost, ali i spremnost na pomoć.

Zamjenik ravnatelja KBC-a Vlatko Kopić izvijestio je kako je bolnica jako oštećena, da je šteta milijunskih razmjera i da stanje trenutuno ispituju osiguravateljske kuće. Sanacija bi, dodaje, mogla potrajati nekoliko mjeseci jer su oštećena krovišta pedijatrije, ginekologije, patologije te fasade i unutrašnje prostorije gdje je voda bila visoka i desetak centimetara,  što nije zabilježeno u bliskoj povijesti.

Djelatnici su promptno reagirali, pa djelatnost KBC-a ni jednom nije bila dovedena u pitanje. Bolnica sada normalno funkcionira, svi pacijenti su zbrinuti i premješteni u druge prostorije. Nitko od djelatnika i pacijenata nije stradao, a nije oštećen ni jedan kapitalni medicinski uređaj, izvijestio je Kopić. Dodao je kako je Hitna medicinska pomoć tijekom nevremena zaprimila nekoliko lakše ozlijeđenih građana.

Zapovjednik osječke Javne vatrogasne profesionalne postrojbe (JVP) Boris Banjan ocijenio je kako takvog nevremena još nije bilo u Osijeku i izvijestio da je oko 160 vatrogasaca dosad obavilo više od 200 različitih intervencija poput spašavanja ljudi iz blokiranih automobila, gašenja požara i saniranja šteta na krovištima.

Imali smo do sada neviđenu siutaciju, da su istovremeno, na desetak objekata u gradu, odletjeli limeni krovovi, pa smo nekoliko krovišta prekrili folijama i donekle spriječili daljnje širenje štete, rekao je Banjan dodavši kako su osječkim vatrogascima u intervencijama pomagale kolege iz Čepina, Valpova i Belišća.

Direktor osječkog komunalnog poduzeća "Unikom" Davor Vić rekao je kako bi do kraja dana trebali biti očišćene sve pješačke i biciklističke staze, a iz osječke "Elektroslavonije" izvijestili su kako je, unatoč velikim štetama na elektroenergetskom sustavu, opskrba električnom energijom uspostavljena u cijelom gradu, a problema još uvijek ima u naseljima Briješće i Aljmaš.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara