Vrlo slab odaziv dijaspore prvoga dana, u BiH glasalo samo 2,13 posto birača

Foto: Dado Ruvić/Cropix

DIJASPORA danas glasa drugi dan. U BiH i Srbiji birališta su otvorena još jučer ujutro, a birači mogu glasati do 19 sati. Zbog vremenske razlike, prvi su na izbore izašli birači u Novom Zelandu, već u petak u 19 sati po našem vremenu.

Od ukupno 411.758 birača koji imaju pravo glasa, jučer je na birališta u 52 države na 124 biračka mjesta izašlo njih 9.342.

Koordinatorica izbora za područje BiH potvrdila je za tamošnje medije da je u inozemstvu najviše birača izašlo na birališta u Bosni i Hercegovini, gdje je na 30 biračkih mjesta u Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci prvog dana glasalo ukupno 5.643 birača.

U BiH odaziv samo 2,13 posto

To je tek 2,13 posto od ukupnog broja registriranih birača, a očekuje se kako bi ih u nedjelju na biralištima ipak moglo biti više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći odziv bio je na biralištima u Mostaru gdje je glasalo nešto više od 3.500 birača, u Sarajevu ih je glasalo nešto manje od 1.500, u Tuzli 461, a Banjoj Luci tek 155. Pravo glasa ima oko 264.000 hrvatskih državljana koji žive u BiH.

Istodobno, u Njemačkoj su u Berlinu, Hamburgu, Münchenu, Stuttgartu, Düsseldorfu i Frankfurtu glasala 2.402 birača.

Prvoga dana glasanja, u Kini je glasalo 15 birača, na Novom Zelandu je na jednom biračkom mjestu u Aucklandu glasalo 13 birača, dok su prema dosad prikupljenim podacima u australskim gradovima Canberra, Sydney i Perth glavala 473 birača.

Slab odaziv i u Srbiji

Na šest birališta u Srbiji odaziv je također bio vrlo slab. Prema podacima kojima raspolaže DIP, do 17 sati u Srbiji je glasalo ukupno 264 birača.

Pravo glasa za novi saziv u Hrvatskom saboru ima više od 30 tisuća Hrvata sa prijavljenim prebivalištem u Srbiji, kao i nekoliko stotina hrvatskih državljana koji su se na dan predsjedničkih izbora zatekli u Srbiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara