Vučić formalno zatražio razrješenje ministra obrane zbog seksističkog skandala

Vučić formalno zatražio razrješenje ministra obrane zbog seksističkog skandala

Foto: FAH

SRPSKI premijer Aleksandar Vučić zatražio je u subotu od državnog parlamenta da na izvanrednom zasjedanju 5. veljače na dnevni red stavi razrješenje ministra obrane Bratislava Gašića, čija je smjena ranije najavljena zbog seksističke afere u kojoj je uvrijedio jednu novinarku.

Vučić je na današnjoj sjednici upoznao članove vlade sa zahtjevom parlamentu da usvoji rješenje o smjeni ministra obrane, koje je danas i službeno potpisao nakon što je početkom prosinca rekao da Gašić zbog uvrede novinarke ne može više biti ministar.

U pismu Vučić izvješćuje parlament da će do izbora novog ministra obrane tu dužnost privremeno obnašati ministar financija Dušan Vujović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Formaliziranje smjene ministra Gašića, skoro dva mjeseca poslije afere i nakon što je 7. prosinca Vučić priopćio da on više ne može biti na toj dužnosti, faktički neće imati značajnije političke posljedice s obzirom na najavljene izvanredne parlamentarne izbore, koji se očekuju najkasnije do kraja travnja, i rejting vodeće političke stranke koji uživa Vučićeva napredna stranka, čiji je Gašić visoki dužnosnik.

Gašić ne može ostati na poziciji

Aleksandar Vučić priopćio je 7. prosinca da ministar obrane Gašić više ne može ostati na tom mjestu poslije sramotne izjave kojom je dan ranije uvrijedio i ponizio novinarku B92 i  sve žene.

Vučić je u ime vlade uputio ispriku novinarki B92 Zlatiji Labović i svim ženama u Srbiji ocijenivši pritom kako Gašićeva isprika nije dovoljna te da on, unatoč tome što je dobro vodio resor obrane, više ne može biti ministar u njegovoj vladi.

Ministar obrane Bratislav Gašić izazvao je gnjev javnosti i potaknuo lavinu osuda na društvenim mrežama, na kojima je zatražena njegova ostavka ili smjena jer je nedoličnom izjavom uvrijedio novinarku B92.

Prilazeći novinarima koji su ga čekali nakon obilaska trteničke tvornice, Gašić je, vidjevši novinarku B92 koja je klečala kako ne bi bila u kadru kolegama snimateljima, prokomentirao: "Što volim ove novinarke koje ovako lako kleknu", a ta njegova izjava ubrzo je postala viralna na Youtubeu i raširila se po društvenim mrežama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara