Vučurević: Baš je dobro da sam uhićen u Srbiji, da razmrsimo te dubrovačke laži

Foto: Oslobođenje

PRIPADNICI srpskog MUP-a oko 13 sati uhitili su Božidara Vučurevića, ratnog gradonačelnika Trebinja i jednog od osnivača SDS-a. Vučurević je na graničnom prijelazu Karakaj između Zvornika i Malog Zvornika uhićen u skladu s međunarodnom tjeralicom koju je za njim izdala Hrvatska.

Kako javlja srpski Blic, Vučurević je odmah nakon uhićenja prepraćen u policijsku postaju u Malom Zvorniku. Sud u Malom Zvorniku saslušat će Vučurevića, nakon čega će biti donesena odluka o njegovom zadržavanju u pritvoru, javlja Tanjug.

Uhićeni Vučurević telefonom se javio bosanskohercegovačkoj državnoj televiziji BHT 1 i potvrdio da je priveden istražnom sucu. "Baš mi je drago da sam uhićen u Srbiji. Nema nikakvih problema, baš je fino da raščistimo sve te stvari i razmrsimo te dubrovačke laži", kaže Vučurević i dodaje kako se ima čime braniti i kako mu sve insinuiraju "srbomrsci".

"Izgradit ćemo još ljepši i stariji Dubrovnik"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučurevića Hrvatska tereti za bombardiranje Dubrovnika početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je bio prvi čovjek Trebinja. Vučurević je ujedno bio dugogodišnji član SDS-a i jedan od osnivača te stranke. Dubrovčani su Vučurevića najbolje zapamtili po izjavi da će nakon granatiranja "izgraditi još ljepši i stariji Dubrovnik".

Jedan od Vučurevićevih poznatijih kolega iz SDS-a bio je i Radovan Karadžić, prema kojem nikada nije skrivao divljenje, te je bio krajnje razočaran kada je Karadžić uhićen i izručen u Haag. Vučurević spada i u klub obožavatelja Ratka Mladića, za kojeg voli istaknuti da nije ratni zločinac nego profesionalni vojnik.

U nedavnom intervjuu za Oslobođenje Vučurević je govorio i o ratnim zbivanjima zbog kojih je danas uhićen. Upitan kaje li se za događaje početkom i sredinom devedesetih kada je napadan Dubrovnik, Vučurević je odgovorio negativno. "Ne kajem se. I danas kad bih se rodio, neke bih stvari isto napravio, odnosno većinu njih", kazao je Vučurević.

"Rušenje bogomolja je divljačko, ali radilo se po principu 'rušiš ti meni - rušim ja tebi.' Ja nisam dao da neko kuršumom obije malter sa katoličke crkve, sve dok u Dubrovniku ne fali ništa pravoslavnoj. Ne bih zaustavljao nikoga da je bilo drugačije", kaže Vučurević koji od devedesetih naovamo očito nije drastično promijenio svoja uvjerenja.

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina nad civilima i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995. podiglo još u listopadu 2008. godine. Vučurevića se optužnicom tereti da je kao predsjednik Skupštine općine Trebinje, predsjednik Srpske autonomne oblasti Hercegovine, predsjednik kriznog stožera i ratnog stožera općine Trebinje te predsjednik ratnog predsjedništva općine Trebinje tijekom 1991. pa do 29. listopada 1995., djelujući individualno i u suradnji s Radovanom Karadžićem, planirao, poticao, naložio i na drugi način pomogao u provođenju ideje stvaranja velike Srbije na prostoru bivše Jugoslavije okupacijom i pripajanjem dijelova teritorija Republike Hrvatske i protjerivanjem hrvatskog stanovništva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara