Vukovar: Pokopani hrvatski branitelji Ivo Šoljić i Josip Cirba

NA MEMORIJALNOM groblju žrtava u Domovinskom ratu u Vukovaru danas su uz vojne i civilne počasti pokopani posmrtni ostatci pripadnika 204. brigade HV-a pukovnika Ive Šoljića (1948.) i časničkog namjesnika Josipa Cirbe (1944.).

Posmrtni ostatci pukovnika Ive Šoljića ekshumirani su prošle godine na novosadskom groblju, a identificirani metodom DNA na Medicinskom fakultetu u Osijeku. Ivo Šoljić jedan je od četvorice nestalih sinova u Domovinskom ratu Kate Šoljić. Do sada su ekshumirani i identificirani posmrtni ostatci trojice braće Šoljić, a još se traga za četvrtim bratom.

Ivo Šoljić poginuo je u obrani Vukovara kao zapovjednik obrane gradske četvrti Mitnice. Odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana s posrebrenim pleterom i Redom hrvatskog trolista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Posmrtni ostatci časničkog namjesnika Josipa Cirbe ekshumirani su 1998. na Novom groblju u Vukovaru a identificirani također metodom DNA na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu.

Pokopu je bilo nazočno nekoliko stotina Vukovaraca, među kojima i predsjednici HKDU-a Anto Kovačević i HIP-a dr. Miroslav Tuđman. Od poginulih hrvatskih branitelja u ime 2. zbornog područja Oružanih snaga Republike Hrvatske oprostio se bojnik Ante Jurić.

Riječi utjehe obiteljima izrazili su i saborski zastupnik dr. Juraj Njavro i u ime branitelja Mitnice posljednji zapovjednik obrane toga dijela Vukovara Pilip Karaula.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara