Vukovar: Završen prosvjed bivših radnika Borova

STOTINJAK bivših radnika nekadašnjeg kombinata gume i obuće "Borovo" završilo je danas nešto poslije 12 sati dvosatni mirni prosvjed ispred ulaza Borova u Vukovaru, kojim traže ista prava kakva su nedavno ostvarili prognani radnici Borova.

Prosvjed je organizirao Inicijativni odbor radnika bivšeg kombinata gume i obuće Borovo, čija je predsjednica Ljubica Tepavac pročitala pismo upućeno predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću, premijeru Ivici Račanu, ministrima gospodarstva, rada i socijalne skrbi Ljubi Jurčiću i Davorku Vidoviću, predsjedniku Uprave Borova Ninoslavu Bajzi te vukovarsko-srijemskom županu Nikoli Šaferu.

U pismu se pruža podrška nedavno izborenim pravima prognanih radnika Borova na otpremnine te traže ista prava i za radnike Borova koji su nakon 1991. godine i okupacije Vukovara ostali živjeti na vukovarskom području.

Zato što se nisu javili novoosnovanoj Upravi Borova u progonstvu, Upravni odbor Borova donio je početkom 1992. godine odluku o prestanku njihova radnog odnosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od Uprave Borova, koje je prije Domovinskog rata zapošljavalo oko 22 tisuće radnika, a danas zapošljava oko 1300 radnika, bivši radnici Borova, uglavnom srpske nacionalnosti, koji su ostali živjeti nakon 1991. na vukovarskom području zahtjevaju da im se vrate prava iz radnog odnosa uključujući i prava na otpremnine, prava na priznavanje radnog staža i uplate zaostalih mirovinskih i zdravstvenih osiguranja te prava na dionice.

Predsjednik Uprave Borova Ninoslav Bajza u razgovoru s novinarima istaknuo je kako je Uprava zbrinula sve one radnike Borova koji su se nakon okupacije Vukovara javili Upravi tvrtke u progonstvu, a oni koji to nisu učinili dobili su otkaze i ti ljudi nisu više radnici Borova. Borovo je za sve njih "kriva adresa", rekao je dodajući kako se na poziv Uprave Borova u progonstvu javilo oko 8000 radnika, među kojima je bio i određen broj radnika koji su ostali živjeti na privremeno okupiranom području, ali su našli načina javiti se upravi u Zagrebu.

Današnji prosvjed stotinjak bivših radnika Borova osudio je predsjednik Udruženja radnika Kombinata Borovo Mirko Grahorac. To udruženje okuplja oko 3500 također bivših radnika Borova koji su nakon 1991. ostali živjeti u Vukovaru i okolici.

(Hina) žd dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara