vukovar: završni dokazni postupak protiv ivanke savić, optužene za ratni zločin protiv civila

Pred Vijećem Županijskog suda u Vukovaru danas je završen dokazni postupak u glavnoj raspravi protiv Vukovarke Ivanke Savić (77), optužene da je od listopada 1991. do travnja 1992. za srpske agresije i okupacije Vukovara počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva. L

Po optužnici Ivanka Savić je prokazivala Hrvate i ostale nesrbe koji su branili Vukovar, sudjelovala je u zastrašivanju Hrvata te iskorištavajući srpsku okupaciju Vukovara, iz hrvatskih kuća uzimala za sebe pokućstvo i druge vrijedne stvari.

Zbog tih optužaba 1994. na sudu u Osijeku u odsutnosti je osuđena na osam godina zatvora, a 11. studenoga 2003. pred Vijećem Županijskog suda u Vukovaru obnovljen je sudski postupak.

Optužena Ivanka Savić brani se sa slobode.

Pred Vijećem Županijskog suda danas je svjedočio Milovan Cvetičanin koji je od kolovoza 1991. do 19. studenoga 1991., po vlastitim riječima, bio "domaćin" u Veleprometu kamo su nakon srpske okupacije Vukovara dovođeni hrvatski branitelji i civili. Optuženu Savić svjedok je vidio samo jedanput u Veleprometu i po njegovim riječima ona se u tom prostoru kretala slobodno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U vrijeme "pada" Vukovara, 18. i 19. studenoga, u Veleprometu se nalazilo i do 3000 ljudi, rekao je Cvetičanin, dodavši kako je 19. studenoga u Veleprometu vidio Arkana (ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana), a prije 18. studenoga u Velepromet je dolazio i Vojislav Šešelj.

"U Veleprometu sam bio 'domaćin' kao u objektu koji je bio osmišljen kao Centar za prihvat ljudi i zaštitu materijalnih dobara", izjavio je Cvetičanin. Dodao je kako nije vidio ubojstva i mučenja zatočenika, ali su neki zatočenici, kako je rekao, "preko noći bili zaključavani i pod stražom".

Cvetičaninovim svjedočenjem završio je dokazni postupak u glavnoj raspravi protiv Ivanke Savić.

Sutra u 13 sati završnu riječ iznijet će branitelj i državni odvjetnik, a kako se očekuje, sudac Nikola Bešenski sutra bi mogao izreći i pravorijek.

(Hina) žd sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara