Vukovarci porslavljaju blagdan sv. Bone

Misom, koju je u župnoj ckrvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru predvodio đakovački i srijemski biskup msgr. Marin Srakić, danas je proslavljen blagdan zaštitnika Vukovara sv. Bone mučenika.

Ovogodišnja proslava blagdana sv. Bone održava se u okviru obilježavanja 250. obljetnice od dopremanja njegova tijela u Vukovar.

Na zamolbu franjevca Josipa Jankovića, papa Benedikt XIV dopustio je da se tijelo sv. Bone preveze u Vukovar. Preko Pečuha i Osijeka tijelo sveca bilo je dovezeno u Vukovar 24. lipnja 1754. i izloženo u crkvi sv. Filipa i Jakova, sve do napada JNA na Vukovar u jesen 1991. godine. Franjevci su tada tijelo sveca sklonili u kriptu crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U vrijeme srpske okupacije Vukovara, nepoznati počinitelji zapalili su tijelo sv. Bone, a sačuvani su ostali tek dijelovi ruke. Te su relikvije tijekom današnjeg misnog slavlja u procesiji unesene u crkvu. Misi je bio nazočan veliki broj vjernika i svećenika.

Sveti Bono bio je rimski vojnik, a nakon što je postao kršćaninom pogubljen je u rimskim tamnicama 260. godine poslije Krista.

(Hina) xžd yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara