Vukovarska ada otvorena za kupanje

PRIGODNIM programom, u nazočnosti gradskih čelnika i predstavnika Vukovarsko-srijemske županije te Južnoga bačkog okruga i općine Bača s vojvođanske strane Dunava, nakon 16 godina otvorena je sezona kupanja na Vukovarskoj adi.

Taj pjeskoviti otok na Dunavu, poznato i omiljeno prijeratno okupljalište, ima površinu oko 1000 hektara koju određuje razina rijeke.

Na otoku prekrivenom šumom, koji je nadzirala srbijansko-crnogorska vojska, nakon velikosrpske agresije Vukovarci mogu uživati u rekreaciji jer je između Vukovarsko-srijemske županije s desne obale Dunava i vojvođanske općine Bača s njegove lijeve obale u višemjesečnim razgovorima dogovoren pojednostavljeni režim prijelaza Dunava.

Kupači na Vukovarskoj adi mogu biti svaki dan od sedam do 20 sati do 15. rujna bez granične kontrole na prijelazima Vukovar i Vajska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zajedničkoj izjavi novinarima na Vukovarskoj adi gradonačelnik Vukovara Tomislav Šota i načelnik bačke općine Tomislav Bogunović izrazili su želju za daljnjom normalizacijom odnosa na temelju prekogranične suradnje.

Šota je istaknuo da je grad počeo uređivati tu adu kako bi ona postala privlačna za odmor i rekreaciju te prava ekološka oaza - posebice za mladež.

"Ovo je nakon 16 godina veliki dan za Vukovarce jer je Ada ponovno dostupna svim građanima", istaknuo je Šota, podsjećajući da kupačima nisu potrebne ni putovnice ni malogranične propusnice za odlazak na taj otok.

Načelnik bačke općine Tomislav Bogunović rekao je kako se nada da grad Vukovar na Adi neće ništa graditi te da će pri njezinu uređivanju slušati nevladine udruge i ekologe. Zaželio je Hrvatskoj što skoriji ulazak u Europsku uniju, ističući, među ostalim, da stanovnici bačke općine priželjkuju što skoriju uspostavu trajektne veze između Vukovara i Bača.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara