Vukovarski svjedok: Otišli smo u bolnicu vjerujući da će nas više preživjeti

SVJEDOK optužbe u haškom procesu protiv "vukovarske trojke" izjavio je u petak kako su se vukovarski branitelji i civili okupljali u gradskoj bolnici vjerujući da će tako preživjeti pad grada u studenom 1991. godine.

"Dolazili smo u bolnicu jer smo vjerovali da će u masi više nas preživjeti", rekao je zaštićeni svjedok P007 na suđenju bivšim oficirima JNA Mili Mrkšiću, Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY) za zločin na Ovčari 1991. Svjedok je vrijeme rata u Vukovaru proveo kao pripadnik civilne zaštite.

Po njegovim riječima, u bolnici se 19. studenog okupilo oko 2.500 branitelja i civila među kojima se raširila vijest kako će ih tamo čekati 50 autobusa i da će moći birati kamo žele otići.

"Od majora Šljivančanina čuli smo da ćemo biti prebačeni u Velepromet i da će se tamo, prema dogovoru, izvršiti razdvajanje (civila od vojnika)", rekao je svjedok koji je dao iskaz prekrivenog lica. "Izjava Šljivančanina bila je vrlo značajna jer smo se nadali da ćemo iz bolnice otići u željenom pravcu. No, po njegovim riječima, došlo je do promjene i to nas je sve pogodilo", dodao je P007.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome planu nije ništa čuo ni od doktorice Vesne Bosanac niti od vladinog povjerenika za Vukovar Mladena Vidića Bilog koji su s predstavnicima JNA pregovarali o predaji grada i evakuaciji ranjenika i civila.

Posvjedočio je i o razgovoru Šljivančanina s dvojicom predstavnika Crvenog križa pred vukovarskom bolnicom. "Povišenim tonom rekao im je da idu zapovjedati u svoju zemlju, jer ovdje on zapovjeda", rekao je P007 dodajući da predstavnike međunarodnih organizacija više nikad nije vidio, ni u Vupiku ni na Veleprometu.

Svjedok, koji je vrijeme rata proveo kao pripadnik civilne zaštite, sa skupinom je branitelja autobusom najprije prevezen u zgradu Vupika, a potom u hangare tvrtke Velepromet. U logoru u Stajićevu u Srbiji proveo je mjesec i pol, a u Sremskoj Mitrovici četiri i pol mjeseca nakon čega je razmjenjen.

Umirovljeni general Mile Mrkšić, koji je 1991. zapovijedao napadom JNA i srpskih snaga na Vukovar, i njemu podređeni oficiri Miroslav Radić i Veselin Šljivančanin optuženi su za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog pokolja nad najmanje 264 hrvatska ranjenika i vojnika odvedena iz vukovarske bolnice. Pokolj je izvršen na farmi Ovčara 20. studenoga 1991.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara