Vukovarskoj bolnici nije prekinuta opskrba plinom; Diners club obećao pomoć

NA ZAMOLBU predsjednika Upravnog vijeća Opće bolnice Vukovar i vukovarskosrijemskog župana Nikole Šafera, Prvo plinarsko društvo pristalo je i dalje isporučivati plin vukovarskoj bolnici, ali uz uvijet da do srijede bolnica sastavi prijedlog kako misli podmiriti dug za plin u iznosu od 337 tisuća kuna, zbog čega je za danas bio najavljen prekid isporuke plina.

Nedugo nakon završetka današnje sjednice Uprave bolnice, na kojoj se raspravljalo upravo o dugu bolnice prema Prvom plinarskom društvu, u ravnateljstvo bolnice javio se predsjednik Uprave Diners cluba Žarko Kraljević obećavši da će Diners na žiroračun bolnice još tijekom današnjeg dana za podmirenje duga uplatiti 350.000 kuna.

Iako zadovoljna odazivom Diners cluba te još nekih donatora na apel za pomoć koji je upućen iz vukovarske bolnice prošloga vikenda, ravnateljica dr. Vesna Bosanac ističe kako je stanje u toj zdravstvenoj ustanovi i dalje teško.

´Sadašnji mjesečni limit kojim raspolaže ova bolnica nije dovoljan niti za pokriće plaća zaposlenih´, izjavila je nakon današnjeg sastanka Uprave bolnice.

Po njezinim riječima, mjesečni limit, koji je HZZO odobrio vukovarskoj bolnici, iznosi 3,3 milijuna kuna, a dodatno je uvećan s po 379.000 kuna za siječanj, veljaču i ožujak ove godine. Ravnateljica je istaknula da je primjerice samo za plaće prošloga mjeseca za 472 zaposlenika bolnice isplaćeno 3,7 milijuna kuna. Zbog vladine odluke o povećanju plaća nekim kategorijama djelatnika u zdravstvu, dr. Vesna Bosanac napominje da će im za ožujak biti potrebno više novca za plaće nego što je to bilo u veljači.

Određeno olakšanje ravnateljica Bosanac vidi u skoroj provedbi odluke o rješavanju viška od 111 zaposlenika, koja je donesena još prije nekoliko mjeseci, ali do danas nije bilo novca za njezinu provedbu. ´Uskoro bi se i taj problem trebao riješiti čime će mjesečno u proračunu bolnice ostajati 600.000 kuna više´, rekla je.

Direktor Prvog plinarskog društva Tomislav Patarčić izjavio je za Hinu da je bolnici dan rok do srijede da sastavi prijedlog na koji način misli podmiriti dug za plin. ´Čekat ćemo do srijede, a zatim ćemo razmotriti njihovu ponudu´, kazao je Patarčić dodajući kako je Prvo plinarsko društvo u više navarata slalo opomene bolnici da plati dugovanja, ali iz bolnice nisu reagirali. ´Oni su naš najveći kupac i tu smo činjenicu uzimali u obzir cijelo vrijeme´, dodao je Patarčić istaknuvši kako je posljednja opomena bolnici poslana 13. veljače.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara