Washington: Kongresnik Hyde će sponzorirati rezoluciju potpore Hrvatskoj za NATO

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul sastali su se u srijedu u Washingtonu s američkim kongresnikom Henryjem Hydeom koji je obećao pokrenuti inicijativu za izglasavanje rezolucije Zastupničkog doma američkog Kongresa o potpori Hrvatskoj za ulazak u NATO.

Šeks i Žužul su Hydeu iznijeli želju Hrvatske da Sjedinjene Države podrže što brži ulazak Hrvatske u NATO.

"Hyde je obećao da će biti jedan od vodećih sponzora kongresne rezolucije kojom Kongres preporuča ulazak Hrvatske u NATO", rekao je Šeks novinarima nakon razgovora.

Na Šeksov poziv Hyde će na čelu kongresnog izaslanstva uskoro posjetiti Hrvatsku da bi vidio kako se naša zemlja priprema za ulazak u Sjevernoatlantski savez.

Žužul je kazao novinarima kako hrvatsko izaslanstvo "ima sve razloge biti zadovoljno".

"Mi računamo na podršku i partnerstvo sa SAD-om", rekao je on.

Potpora kongresnika Hydea je Hrvatskoj važna, jer se radi o utjecajnom članu Zastupničkog doma američkog Kongresa i predsjedniku Odbora za međunarodne odnose Zastupničkog doma.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeks i Žužul su razgovarali i s podtajnikom za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost u State Departmentu Johnom Boltonom. Bilo je govora o hrvatskoj želji da što brže postane članica NATO-a, a hrvatsko izaslanstvo je izrazilo hrvatska stajališta o budućim odnosima sa SAD-om.

"Nije bilo nikakvih disonantnih tonova", rekao je Žužul o tom razgovoru.

Šeks je kazao da je Bolton izrazio želju SAD-a da Hrvatska potpiše sporazum o neizručivanju Amerikanaca Međunarodnom kaznenom sudu (ICC).

On je rekao da je Bolton izrazio razumijevanje za hrvatsku poziciju u kojoj s jedne strane trpi pritisak zemalja EU-a, da ne potpiše sporazum, a s druge strane želi partnerstvo SAD-a i za ulazak u NATO treba potporu SAD-a, koji traži da Hrvatska potpiše taj sporazum.

Šeks je rekao da će se razgovori o sporazumu nastaviti s premijerom Ivom Sanaderom, čiji je posjet Sjedinjenim Državama najavio u vrlo skoro vrijeme.

"Mi smo pokazali, kao što je i predsjednik Vlade pokazao dok još nije bio predsjednik Vlade, puno razumijevanje za to stajalište vlade SAD-a, ali smo iznijeli da će to biti raspravljeno u bilateralnim razgovormia, nadam se na najvišoj razini", rekao je Šeks.

Šeks i Žužul sastat će se u poslijepodnevnim satima u State Departmentu s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara