Washington: Mohamed Šaćirbej uz jamčevinu pušten iz zatvora

BIVŠI veleposlanik BiH pri UN-u Mohamed Šaćirbej kojeg u Sarajevu optužuju za pronevjeru 2,4 milijuna dolara koji su pripadali bošnjačkoj misiji pri UN-u, izašao je iz američkog zatvora, nakon što je za njega plaćena jamčevina u iznosu od 6 milijuna dolara, no bit će pod u kućnom pritvoru i pod stalnim nadzorom, izvijestio je u srijedu CNN.

Šaćirbej koji ima dvojno, američko i bosanskohercegovačko državljanstvo uhićen je u ožujku 2003. u New Yorku na osnovu međunarodne tjeralice, a optužnica ga tereti za nezakonito prisvajanje 600.000 dolara s računa bošnjačke misije pri UN-u tijekom 2000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osumnjičen je i za nestanak 1,8 milijuna dolara s računa jednog bosanskohercegovačkog investicijskog fonda, prenosi CNN. Po izlasku iz zatvora Šaćirbej je zanijekao sve točke optužnice, kazavši kako je sve dio političke hajke pokrenute protiv njega.

Suočen s mogućim izručenjem BiH, Šaćirbej će biti u kućnom pritvoru te će cijelo vrijeme zbog nadzora morati nositi elektronsku narukvicu. Izlazak će mu biti dopušten samo u izvanrednim situacijama.

Šaćirbej je obnašao dužnost veleposlanika BiH pri UN-u od 1992. do 1996. godine, a zatim ponovno od 1998. do 2000. U razdoblju od 1996. do 1998. bio je ministar vanjskih poslova BiH.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara