Washington Times: Eksploziv iz Iraka uklonili Rusi

EKSPLOZIV iz vojnog postrojenja u Iraku vjerojatno su uklonili Rusi prije američkog napada na Irak u ožujku 2003., piše u četvrtak list The Washington Times.

John Shaw, zamjenik američkog podtajnika obrane za međunarodnu tehnološku sigurnost, rekao je u razgovoru za list da vjeruje da su ruske postrojbe u suradnji s iračkim obavještajnim službama "gotovo sigurno" uklonile eksplozivni materijal koji je nestao iz postrojenja Al-Qaqaa južno od Bagdada.

Shaw je rekao da su Rusi u Irak upravo pred početak rata doveli niz vojnih postrojbi čija je glavna zadaća bila uništiti dokaze o ugovorima s Iračanima, a s njima su stigle i transportne postrojbe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Shaw, koji je bio zadužen za popis konvencijalnog oružja koje su Iraku osigurali strani dobavljači, rekao je da je nedavno dobio pouzdanu informaciju o programu raspršivanja oružja iz Iraka od dvije europske obavještajne službe koje dobro poznaju suradnju Rusije i Iraka u oblasti naoružanja. On kaže da je najmoćnije iračko oružje poslano u Siriju i Libanon, a moguće i u Iran.

Sudjelovanje Rusa u raspršivanju oružja Sadama Huseina, uključujući 380 tona nestalog eksploziva se još istražuje, rekao je Shaw Timesu. Dodao je da moćni eksploziv, koji može poslužiti kao detonator u nuklearnom oružju i kao dio konvencionalnog oružja, vjerojatno ruskog podrijetla.

Nestanak eksploziva postao je predizborna tema američkih izbora s demokratskim kandidatom Johnom Kerryjem koji je optužio predsjednika Busha za "nevjerojatnu nekompetentnost" jer nije osigurao eksploziv i Bushom koji je uzvratio da Kerry nepromišljeno izvodi zaključke ne poznavajući činjenice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara