Washington znao za tajne dogovore Izraela i Sirije

VISOKI dužnosnici u Washingtonu kažu da je američko vodstvo ne samo znalo, nego i redovno bilo obavještavano o tajnim dogovorima Izraela i Sirije, koji su se odvijali u Europi 2004. godine.

>>> Tajni dogovori Izraela i Sirije

Jedan od onih koji je bio upućen u situaciju, i koji nije pokušao spriječiti razgovore, bio je i američki potpredsjednik Dick Cheney. Ibrahim Suleiman, sirisjki predstavnik na razgovorima (koji inače živi u Washingtonu) rekao je to o Cheneyu tokom razgovora.

U dokumentu koji je dr. Nimrod Novik, bivši politički savjetnik izraelskog potpredsjednika Shimona Peresa dao na razmatranje jednom povjerenstvu u Izraelu tijekom listopada 2006., potvrđuju se isti podaci.

Osim podataka o tome da su u Washingtnu znali za pregovore, stoji i ovo: "Za vrijeme sukoba u Libanonu (izraelsko-libanonski rat u ljeto 2006., op. red) bivši visoki dužnosnici iz Wahingtona dobili su autorizaciju za razgovore s Damaskom, dok su Pentagon i State Department (američko ministarstvo vanjskih poslova, op. red) podržavali moguću promjenu sirijske politike prema Hamasu"

Saznao se i identitet europskog posrednika pri dogovoru. Bio je to Nicholas Lang, ravnatelj Ureda za Bliski istok pri švicarskom Ministarstvu vanjskih poslova. Švicarci opet neutralni.

Lang je već radio na dovođenju mira na Bliski istok. Igrao je jednu od ključnih uloga u dogovaranju pregovora koji su doveli do potpisivanja tzv. Ženevske inicijative, neformalnog mirovnog dogovora Izraelaca i Palestinaca.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara