WHO UPOZORIO: KOMUNIKACIJA KLJUČNA ZA KONTROLU EPIDEMIJA

Više od stotinu zdravstvenih stručnjaka iz cijelog svijeta okupilo se u utorak u Singapuru na prvoj konferenciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) posvećenoj zaraznim bolestima.

Stručnjaci su se okupili kako bi tijekom iduća tri dana podijelili iskustva u otkrivanju, praćenju i liječenju teškog, akutnog respiratornog sindroma (SARS), ptičje gripe, ebole, kravljeg ludila i antraksa, ali i kako bi se dogovorili o boljoj međusobnoj komunikaciji.

"Bilježimo velike uspjehe u posljednjih pet godina u kontroli tih bolesti, ali smo tek nedavno shvatili da je za kontrolu tih bolesti jednako važna naša međusobna komunikacija kao i laboratorijske analize ili epidemiologija", rekao je liječnik Jong-wook Lee.

SARS je prošle godine, od 8.400 zaraženih širom svijeta, usmrtio 774 osobe, uključujući 33 u Singapuru. Zbog tih bolest države koje su bile njima pogođene trošile su 2 milijuna američih dolara po pacijentu, kazao je Lee uz napomenu da je citirana brojka procjena.

Ptičja groznica pogodila je dvaput ove godine Jugoistočnu Aziju, usmrtivši najmanje 28 ljudi u Tajlandu i Vijetnamu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komunikacija ne može nadoknaditi lošu kontrolu nakon izbijanja bolesti, ali "loša komunikacija može umanjiti dobre odluke", istaknuo je Lee.

Kao pozitivan primjer dobre komunikacije ostvarene u tom području među azijskim zemljama naveo je Singapur.

"Koristimo se svim raspoloživim komunikacijskim sredstvima kako bismo objasnili epidemiju SARS-a i okupili ljude", rekao je dr. Balaji Sadasivan, singapurski visoki dužnosnik za informiranje i komunikacije te zaključio da "svaka komunikacijska strategija mora počivati na načelima poštenja, točnosti i transparetnosti".

(Hina) xvk ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara