WHO: Životinjske bolesti sve veća prijetnja za ljude

BOLESTI od kojih obolijevaju životinje sve više prijete i ljudima pa vlade moraju bolje uskladiti djelovanje kako bi spriječile izbijanje pandemija, upozorili su liječnici i veterinari.

Epidemije bolesti poput smrtonosne ptičje gripe, koja se u Aziji ponavlja, uzrokuju goleme gospodarske gubitke, sve veće siromaštvo, stvaraju paniku i često izazivaju društvenu i političku nesigurnost, rekli su dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Pojačan promet još više olakšava brzo širenje bolesti, upozorili su stručnjaci na konferenciji u Nizozemskoj.

"Te infekcije nemaju granice, nisu ograničene na siromašne zemlje... U svim je zemljama potrebna politička svijest kako bih ih se prepoznalo kao prijetnju", rekao je Asamoa Baah, pomoćnik glavnog tajnika WHO-a.

WHO i Svjetska veterinarska organizacija upozorile su da se mora više uložiti u istraživanja i razvoj cjepiva, kao i u poboljšanje suradnje i zajedničkih mjera u borbi protiv bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Soj ptičje gripe H5N1, od kojega je ove godine u Aziji umrlo 28 ljudi, prestrašio je stručnjake od trenutka kad se prvi put pojavio. Stručnjaci upozoravaju da je posrijedi bolest koja se može prenijeti na ljude i izazvati svjetsku epidemiju, poput gripe 1918. od koje je umrlo 40 milijuna ljudi.

Zbog prirode tih bolesti liječnici i veterinari moraju se udružiti kako bi pronašli rješenje, istaknuli su dužnosnici u Haagu.

"Većina liječnika uglavnom malo zna o zoonozama (bolestima koje se šire sa životinja na ljude) i zbog toga se moramo zabrinuti", rekao je nizozemski ministar zdravstva Hans Hoogervorst.

Vlade ne bi smjele zanemarivati prijetnju koju predstavljaju životinjske bolesti i moraju razviti globalnu strategiju kako bi ih spriječile, rekao je.

(Hina) xdgk ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara