WikiLeaks o Crnoj Gori: Postoji veza vlasti i kriminalnih klanova

Foto: AFP

U DEPEŠI State Departmentu iz 2009. godine donedavni američki veleposlanik u Crnoj Gori Roderick Moore kaže kako malo zemalja u Europi ima tako lošu reputaciju za borbu protiv korupcije kao što je ima Crna Gora, pišu crnogorske "Vijesti".

Za primjer je Moore naveo tadašnjeg potpredsjednika vlade Svetozara Marovića. “Na primjer, Svetozar Marović je navodno povezan sa 22 posebne tvrtke bilo direktno, ili kroz članove obitelji. Česta glasina kaže da se ne može sklopiti značajan posao u Budvi bez Marovićevog blagoslova”, napisao je Moore u dokumentu do kojeg je došao WikiLeaks, a koji “Vijesti” objavljuju u suradnji sa britanskim listom “Guardian”, jednim od pet svjetskih medija koji ima svih 250 tisuća depeša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đukanović kontrolira Prvu banku

Još jedan primjer kojim Moore potkrijepljuje svoju tezu o korupciji u Crnoj Gori je i vlasništvo obitelji Đukanović u Prvoj banci. Moore je obavijestio State Department da tadašnji premijer Milo Đukanović tamo ima 3 posto, njegov brat Aco 47 posto, a sestra Ana Kolarević 1 posto dionica, što obitelji daje kontrolu nad bankom.

“Tek odnedavno i samo uz pomoć izvana, Crna Gora ima jedva osnove zakonodavstva, opremu i obuku potrebnu za istragu i procesuiranje organiziranog kriminala. Jače vladine mjere kada je u pitanju transparentnost pomogle bi slomiti povremene veze između kriminalnih klanova i dužnosnika vlasti, objavljivanjem imovine i transparentnosti u donošenju odluka”, zaključuje se u depeši.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara