Wolfowitz zbog europske nesloge ostaje na čelu Svjetske banke?

PAUL WOLFOWITZ, predsjednik Svjetske banke čiji je položaj uzdrman zbog otkrića o odobrenju basnoslovne plaće za vlastitu ljubavnicu, će, kako piše "Financial Times", ipak zadržati svoj položaj, i to zahvaljujući neslozi vodećih europskih ministara čije zemlje drže dionice u Banci.

"Times" se poziva na diplomatske izvore među članovima delegacija koje su se preko vikenda okupili u Washingtonu na godišnjem sastanku Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Otkriće skandala je izazvalo bijes među osobljem Banke, kao i zahtjeve za ostavkom, koje je podržala i Heidemarie Wieczorek-Zeul, njemačka ministrica za razvoj.

Navodi se i da bi britanska vlada također voljela vidjeti Wolfowitzovu ostavku, s obzirom da je današnji predsjednik jedan od najnepopularnijih u povijesti te institucije, barem što se tiče javnosti vodećih zapadnih zemalja. Razlog za to je Wolfowitzova ranija služba u američkom Ministarstvu obrane gdje je bio jedan od najmilitantnijih "neocona" i zagovornika pohoda na Irak.

Wolfowitz se ispričao za eventualne pogreške, ali je ponovio kako nema namjeru odstupiti sa svog položaja.

"Ukoliko se zahtjevima za smjenu ne priključi američka vlada, on će ostati na položaju", tvrdi neimenovani europski diplomat.

Bushova administracija je, pak, nedvosmisleno izjavila kako stoji iza Wolfowitza.

Bivši "neoconski" vođa je, pak, dobio i snažnu podršku od cijelog niza afričkih zemalja koje najviše ovise o financijskoj pomoći Svjetske banke. Tako je Antoinette Sayeh, ministrica financija Liberije vodstvo Wolfowitza nazvalo "vizionarskim".

"Financial Times" navodi i kako su europske vlade po pitanju smjenjivanja Wolfowitza pokazale dosta nesloge. Nijemcima i Britancima koji inzistiraju na smjeni se nisu htjeli priključiti predstavnici francuske vlade, koji Wolfowitza namjeravaju podržati "iz taktičkih razloga", dok je španjolska delegacija odlučila ignorirati cijeli slučaj.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara