WT: ICTY ispitivao Domazeta o američkoj vojnoj pomoći

HAŠKI SUD za ratne zločine (ICTY) istražuje podatke o američkoj vojnoj pomoći Hrvatskoj u vojnim operacijama protiv pobunjenih Srba, objavljuje  ´Washington Times´.

Novinar Jeffrey Kuhner piše da su o tome istražitelji nedavno u Zagrebu ispitivali admirala Davora Domazeta, bivšeg čelnika vojne obavještajne službe.

Istražitelji su se raspitivali o ulozi SAD i pomoći hrvatskim snagama u operaciji Medački džep 1993. godine i operaciji Oluja 1995. godine, piše ´Washington Times´.

´Stvarni cilj ispitivanja bio je doznati za udio američkih obavještajnih dužnosnika u operacijama Medak i Oluja´, prenosi washingtonski dnevnik riječi neidentificirane osobe za koju tvrdi da je bila nazočna razgovorima Domazeta s istražiteljima ICTY-ja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Washington Times´ prenosi izjave te osobe da su se istražitelji posebno zanimali za korištenje američkih bespilotnih letjelica i podatke koje je Hrvatska vojska navodno dobivala od američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA).

List piše da je glasnogovornica ICTY-ja Florence Hartmann tvrdnje o istrazi usmjerenoj prema SAD nazvala neutemeljenima.

Ispitivanju admirala Domazeta u Zagrebu prošlog mjeseca, uz haške istražitelje bili su nazočni samo njegov odvjetnik i predstavnik hrvatske Vlade.

Jeffrey Kuhner i ´Washington Times´ su u više navrata i ranije pisali o mogućem proširenju haške istrage na neke američke dužnosnike primjenom načela zapovjedne odgovornosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara