Wunenburger: Hrvatska mora riješiti tri bitna pitanja

VELEPOSLANIK Europske komisije u Hrvatskoj Jacques Wunenburger izjavio je danas da Hrvatska treba ispuniti tri bitna uvjeta za pridruživanje EU: bolje surađivati s Haaškim sudom, ubrzati povratak izbjeglica i reformirati pravosuđe.

"Ta su tri pitanja povezana jer, primjerice, izbjeglice se ne vraćaju ako su kriminalci još izvan zakona", rekao je Wunenburger na tribini "Lokalna uprava i samouprava - kako u Europu" koja je u Rijeci organizirana u povodu "Europskog tjedna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Wunenburger je ocijenio da se hrvatsko gospodarstvo razvija u dobru smjeru. Rekao je da Europska komisija, kad Hrvatska odgovori na sve upite u upitniku koji zanima EU, može najranije u travnju 2004. donijeti odluku o prihvaćanju punopravne hrvatske kandidature za pridruživanje te taj prijedlog dostaviti Europskom vijeću.

Ministar za europske integracije Neven Mimica kazao je da je od prošlogodišnjeg "Europskog tjedna" Hrvatska učinila velike korake k punopravnu članstvu u EU, spomenuvši uručenje zahtjeva za članstvom. Kazao je da Hrvatsku očekuje zahtjevan postupak ispunjavana uvjeta za članstvo u EU, posebno istaknuvši ulogu lokalne uprave i samouprave u tome. Ustvrdio je da je otegotna okolnost prevelik broj jedinica lokalne samouprave.

Danas je ministar Mimica otvorio informativni štand na Korzu na kojem će se dijeliti materijal o europskim integracijama. Prije javne tribine predstavljen je prvi broj priloga "Europa" "Novog lista" u kojem će se, kako je rekao glavni urednik priloga Neven Šantić, jednom na mjesec objavljivati podatci o Europi i njezinim integracijama koji se ne dospijevaju objaviti u dnevnom tisku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara