Yahoo i Google naišli na nove probleme u Kini

Yahoo i Google naišli na nove probleme u Kini

Tekst: J.D.
Foto: AFP


PROBLEMI s Kinom i internetskim divovima nastavljaju se. Najmanje tri novinara požalila su se da su im računi na Yahoou hakirani, a Googleova stranica na kineskom blokirana je, samo tjedan dana nakon što se Google povukao s kineskih servera.

Najmanje tri novinara jučer su otkrili da ne mogu pristupiti svojim računima na Yahoou. Jednom od njih tehničari su rekli da mu je račun hakiran, a nakon toga su mu vratili račun, ali još se ne zna što je s ostalim računima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi s kineskom cenzurom interneta postali su globalna vijest u siječnju, kad je Google najavio povlačenje s kineskog tržišta, zbog autocenzure na koju su sve tvrtke obavezne. Prošli je tjedan Google zaključio spor najavivši preusmjeravanje svih pretraga preko servera u Hong Kongu. Po zadnjim podacima, brojne pretrage za koje se mogu naći rezultati na Googleovim konkurenata u Kini, blokirane su na Google.com.hk.

Google je prvo za probleme okrivio vlastiti program revizije, ali je kasnije objavio kako je problem nastao zbog serije kineskih internet filtara. Problemi su nastali i sa Googleovim mobilnim službama, koje su ovaj tjedan također "djelomično blokirane" u Kini.

Yahoo je jučer izdao priopćenje u kojemu je osudio sve hakerske napade i obećao da će poduzeti "odgovarajuće poteze u slučaju daljnjih problema".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara