YouTube je pao zbog tehničkih problema, a ne zbog hakerskog napada

YouTube je pao zbog tehničkih problema, a ne zbog hakerskog napada

Tekst: F.M. / S.C.H.
Foto: Arhiva


GOOGLE, korporacija koja posjeduje globalno popularnu mrežu za razmjenu i objavljivanje videoisječaka YouTube, objavila je danas priopćenje u kojem naglašava da je isključivi uzrok prekida rada njihova sajta tehnički problem, a ne napad izvana.

Kako prenosi CNN, Google u priopćenju navodi da je tehnički problem riješen i da YouTube ponovno normalno funkcionira, ispričavši se potom svim korisnicima zbog teškoća i nemogućnosti korištenja popularnog servisa.  

YouTubeova stranica srušena je danas oko sedam sati ujutro po istočnoameričkom vremenu, odnosno nešto nakon 12 sati po srednjoeuropskom vremenu, no već nakon sat vremena sajt je ponovno proradio.

Kako se pad sustava dogodio samo nekoliko dana nakon Googleova ozbiljnog sukoba s kineskom vladom, koju je korporacija optužila za "sofisticirani hakerski napad" na Gmail račune kineskih aktivista, internetom su odmah krenule špekulacije kako bi se iza današnjeg prekida rada YouTubea mogao skrivati organizirani hakerski napad na sajt iz osvete zbog neriješenog spora s Kinom.

No u službenom Googleovu priopćenju striktno se navodi da pad stranice nije rezultat napada izvana koji bi na bilo koji način mogao biti povezan s najnovijim sukobom s kineskim vlastima. Osim toga priopćenja, Google je odbio dati preciznije informacije o točnom uzroku tehničkog problema, pravdajući se politikom kuće koja brani iznošenje tehničkih detalja poslovanja, pa tako i izvanrednih situacija poput ove.

Srušio se YouTube

Podsjetimo, najpoznatiji internetski videoservis YouTube srušio se danas zbog zasad nerazjašnjenih razloga.

Nešto poslije 12.30 sati YouTubeu je postalo nemoguće pristupiti zbog "unutarnje greške na serveru". Stranica je prvo izbacivala standardni "error page", a nakon toga se mogla vidjeti poruka "usluga nedostupna". Moglo se pristupiti individualnim videouracima preko vanjskih linkova.

Za manje od sat vremena problem je riješen i servis je ponovno proradio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad još nema objašnjenja o tome što se dogodilo. Vlasnik YouTubea, Google, zadnjih je mjeseci imao sukob s kineskom vladom, koju je ranije optužio za "sofisticirani hakerski napad" na Gmail račune kineskih aktivista.

U veljači su milijuni korisnika dva sata bili bez pristupa YouTubeu nakon što je pakistanska vlada pokušala blokirati pristup i pri tome izazvala kaskadnu reakciju diljem weba.

Jučer je probleme s pristupom imala i Wikipedia. Nakon upisa na Wikipedijinu blogu problem je brzo riješen, pa je i ta stranica proradila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara