Z. Tomčić i branitelji o fondu za dionice

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić primio je danas izaslanstvo povjerenstva Republičke koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, za dodjelu dionica hrvatskim braniteljima.

Nakon razgovora Tomčić je novinarima izjavio da je u proceduri prijedlog zakona o fondu hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji koji će regulirati to pitanje, a za koji vjeruje da može dobiti podršku saborskih zastupnika.

Taj zakonski prijedlog je na tragu sprečavanja obezvređivanja sedam posto dionica (INA, HEP i HT) koje su po posebnom zakonu dobili branitelji.

Smatram da je cilj predloženog zakona da branitelji imaju konkretne dugoročne koristi od imanja tih dionica, rekao je Tomčić, dodavši da se u raspravi mogu pojaviti različiti prijedlozi o načinu upravljanja tim fondom.

Član Povjerenstva Republičke koordinacije udruga Tom Kačinari, rekao je da im je Tomčić obećao potporu i pomoć.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član Povjerenstva Petar Lovrić, kazao je da Vlada nije poštivala rok i predložila spomenuti zakon, već su to učinili zastupnici Pavle Kalinić i Stjepan Živković.

Povjerenstvo sada obavlja konzultacije s klubovima parlamentarnih stranaka i predsjdnikom Sabora, rekao je i dodao da su se sva nadležna ministarstva pozitivno očitovala o predloženom tekstu.

Po predloženom zakonu o fondu hrvatskih branitelja predviđeno je da se dionice HT-a, INE i HEP-a, koje branitelji i članovi njihovih obitelji dobiju, sliju u taj fond. Njime bi upravljao upravni odbor, u kojem bi bila četiri ministra, četiri predstavnika branitelja i predstavnici Hrvatskog sabora.

Upravni odbor bi izabrao društvo za upravljanje, nakon čega bi branitelji pristupili upisu dionica, a na temelju kriterija koje bi utvrdio ministar hrvatskih branitelja, prema vremenu uključivanja u Domovinski rat i vremena provedena na bojištu, objasnio je Lovrić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara