Z. Tomčić predložio saborsku raspravu u vezi s iračkom krizom

Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić danas je izvijestio da je za utorak predložio održavanje zajedničkog sastanka saborskih odbora za vanjsku i unutarnju politiku o pitanju iračke krize i ulozi Hrvatske, a očekuje i da se o tom pitanju provede rasprava u Saboru.

´Svjedoci smo vrlo grozničave diplomatske aktivnosti vezane uz iračku krizu i stoga smo odlučno zatražili zajedničku sjednicu dvaju odbora kako Sabor ne bi ostao po strani, posebno ako će Hrvatska morati donijeti konkretne odluke´, izjavio je Tomčić novinarima nakon sastanka ´petorke´.

Uz činjenicu da je ministar vanjskih poslova Tonino Picula potpisao priopćenje Vilniuske skupine, Tomčić je ocijenio da prije bilo kakve konačne odluke o poziciji Hrvatske u iračkoj krizi Sabor mora dati svoje mišljenje i donijeti odluku.

Očekuje da će na zajedničkoj sjednici odbora Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova podnijeti detaljno izvješće o svemu što je Vlada do sada poduzela.

Nakon te rasprave, rekao je Tomčić, o tom bi se pitanju trebala održati i saborska sjednica kako bi se Sabor u potpunosti upoznao s potezima Vlade i mogao aktivno sudjelovati u donošenju odluka.

Na novinarski upit smatra li da potpisivanje priopćenja zemalja Vilniuske skupine znači i podršku SAD-u u ratu s Irakom, Tomčić je naglasio da taj dokument ima samo jednu svrhu - da Hrvatska, zajedno s ostalih devet članica Vilniuske skupine, izričito zahtijeva od UN-a da stavi u funkciju svoje mehanizme kako bi se spriječila proizvodnja i uporaba oružja za masovno uništenje.

Predsjednik Sabora izvijestio je da će Vlada nakon sutrašnje sjednice objaviti priopćenje u vezi s iračkom krizom, te podsjetio da će u petak glavni inspektor UN-a za naoružanje podnijeti izvješće UN-u o iračkom naoružanju.

U nedjelju će se, podsjetio je, održati ministarski sastanak zemalja EU, a u ponedjeljak Europski summit.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara