Za borbu protiv ptičje gripe prikupit će se više od 1,5 milijardi dolara

Za borbu protiv ptičje gripe prikupit će se više od 1,5 milijardi dolara

VIŠE od 1,5 milijardi dolara prikupit će zemlje donatori i međunarodne organizacije čiji su se predstavnici okupili u utorak u Pekingu na donatorskoj konferenciji kojoj je cilj osigurati sredstva za financiranje borbe protiv širenja ptičje gripe na svjetskoj razini.

Izvori bliski Svjetskoj banci kazali su kako je prije procijenjeno da je za borbu protiv širenja ptičje gripe i pripremu za moguću pandemiju potrebno prikupiti između 1,2 i 1,45 milijarde dolara.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan koji također sudjeluje u radu konferencije gripi u Pekingu rekao je kako u borbi protiv širenja ptičje gripe "nema vremena za gubljenje" te da "moramo biti spremni" u svakom pogledu.

"Da bismo bili uistinu spremni, moramo uložiti ogroman napor", rekao je Annan.

Predsjednik Svjetske banke Paul Wolfowitz podsjetio je da je potreba za novčanim sredstvima "ključna" te je pozvao međunarodnu zajednicu da što brže djeluje. "Sve zemlje dijele odgovornost u borbi protiv ove bolesti", ocijenio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među najvećim donatorima su Sjedinjene Države, Japan i zemlje članice EU-.a.

Testiranje na ptičju gripu nakon smrti iračke djevojčice

Irački zdravstveni djelatnici iz kurdskog grada Sulaimaniye poslali su uzorke tkiva u Jordan na testiranje na virus H5N1 nakon što je 14-godišnja djevojčica preminula od simptoma nalik ptičjoj gripi.

Djevojčica Tijan Abdel Qader preminula je u utorak u bolnici u Sulaimaniyi, nakon što se razboljela 15 dana ranije uisvom domu u Raniyji, izjavio je kurdski zdravstveni djelatnik Mohammed Khashnow.

"Liječnici u Sulaimaniyi sumnjaju da bi uzrok mogao biti ptičja gripa", kazao je za agenciju Reuters. "Poslali su uzorke tkiva u Jordan i rezultati će biti poznati idući tjedan".

Prema njegovim riječima, ostatak obitelji je dobra zdravlja.

Glasnogovornik iračkog ministarstva zdravstva potvrdio je ovaj slučaj, a vladin dužnosnik u Bagdadu je objavio da je u sjeverni dio zemlje poslana ekipa koja bi trebala istražiti o čemu se radi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara