Za današnju eksploziju bombe u Baskiji okrivljena ETA

NAPAD auto-bombom koja je danas eksplodirala ispred policijske postaje u baskijskom gradu Durango, pri čemu su lakše ozlijeđena dvojica policajaca, vrlo vjerojatno bi mogao biti djelo terorističke organizacije ETA-e, priopćili su španjolski dužnosnici, a objavio danas AP.

"Čini se da je ovo prvi napad separatista ETA-e, nakon što su u lipnju obustavili prekid vatre", izjavile su španjolske vlasti, dodavši kako je bomba oštetila zgradu policijske postaje i obližnja vozila.

Prema policijskim izvorima, prava je sreća što u eksploziji nije bilo mrtvih, budući da je bomba sadržavala između 80 i 100 kilograma eksploziva.

"Onaj tko je detonirao bombu u Durangu, gradu udaljenom 40-ak kilometara od Bilbaoa, pobjegao je automobilom u obližnji grad Amorebieta, gdje je kasnije odjeknula druga eksplozija", priopćeno je iz španjolskog regionalnog ureda MUP-a u baskijskom glavnom gradu Vitoriji.

Iz baskijske policije dodali su još i kako je malo vjerojatno da je druga eksplozija predstavljala napad, već najvjerojatnije samo uništavanje dokaza, što dokazuje i činjenica da u drugoj eksploziji nema ni štete, ni ozlijeđenih.

"Svi dokazi upućuju na ETA-u", izjavila je jedna službenica španjolskog MUP-a koja je željela ostati anonimna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ETA je u ožujku 2006. proglasila prekid vatre, ali je frustrirana nedovoljnim vladinim nastojanjima da osigura mirovne pregovore, 30. prosinca 2006. izvela bombaški napad na madridskom aerodromu, kada su život izgubile dvije osobe. Pripadnici ove organizacije inzistirali su tada na daljnjem poštovanju primirja, ali su ga konačno prekinuli u lipnju ove godine, što je uzrokovalo stanje stalne pripravnosti španjolskih sigurnosnih službi.

"U posljednjih nekoliko mjeseci španjolske službe sigurnosti spriječile su više ETA-inih napada", izjavio je španjolski ministar unutarnjih poslova Alfredo Rubalcaba.

Posljednji napad ETA-e, prije ovog današnjeg, izvršen je detonacijom dviju manjih bombi 25. srpnja na alternativnom dijelu staze Tour de Francea, kad, na sreću, nitko nije ozlijeđen.

Od kad je ETA objavila kraj primirju, pojačan je broj incidenata na ulicama Baskije počinjenih od simpatizera ove organizacije, a vodeći poslovni ljudi ove španjolske pokrajine tvrde kako dobivaju prijeteća pisma u kojima se zahtijevaju novčani prilozi za financiranje ETA-e.

ETA je u svojoj borbi za neovisnost Baskije od 1968. ubila više od 800 ljudi. Kraj mirovnih pregovora između ove organizacije i španjolske vlade značio je i kraj nadanja u uspješni završetak ove krvave priče.

Ma.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara