Za HNB slučaj riječke banke završen

HRVATSKA narodna banka dovršila je i uputila i Državnom odvjetništvu i sudu u Rijeci Izvješće o rekonstrukciji poslovnih događaja u Riječkoj banci od 1998. do ožujka 2002. godine, kojim je utvrđen ukupni gubitak u toj banci od 97,3 milijuna dolara, i time je ´slučaj Riječke banke´ za HNB zaključen.

Središnja je banka svoj dio posla u tom slučaju uspješno obavila, točno je rekonstruirano što se i kako se zbivalo u Riječkoj banci, kako su obavljane rizične devizne transakcije, kako su nastajali i prikrivani gubici u poslovnim knjigama.

Rekao je to u današnjem razgovoru s novinarima guverner HNB-a dr. Željko Rohatinski, napominjući da će središnja banka nastaviti suradnju s pravosudnim organima.

Gubitak u Riječkoj banci, navodi se u izvješću, ostvaren je kupovanjem i prodavanjem deviza iz špekulativnih razloga, takozvanim diferencijalnim deviznim arbitražama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kontrolori središnje banke proveli su analizu više od 48.000 knjiženja. Utvrđeno je da je realizirano ukupno 16.773 deviznih arbitraža, od čega je 8.739 ostalo neprijavljeno. Ukupan iznos svih deviznih kupoprodaja u Riječkoj banci u čitavom rekonstruiranom razdoblju iznosio je više od 114 milijardi dolara, od čega 73,6 milijardi otpada na neprijavljene transakcije.

Prilikom trgovanja nisu poštivana propisana interna ograničenja ovlaštenih djelatnika za ove poslove, niti su to nadležni rukovoditelji kontrolirali. Štoviše, upravo neki ugovori koje su s inozemnim bankama potpisali rukovodeći ljudi banke omogućavali su glavnom dileru trgovanje devizama iznad propisanih limita banke. Neadekvatna organizacija banke u mnogome je pogodovala višegodišnjem prikrivanju gubitaka ostvarivanih u kupoprodaji deviza.

U banci nisu bili uspostavljeni ni kontrolni mehanizmi, što je također olakšavalo namještanje željenih rezultata i prikrivanje gubitaka. Tko je sve za njih znao ili morao znati temeljem svojih zaduženja i ovlasti u Riječkoj banci i prije ožujka prošle godine, utvrdit će se u istražnom postupku, koji nije u nadležnosti Hrvatske narodne banke.

Uvidom u dokumentaciju koja je bila dostupna kontrolorima HNB-a nisu uočeni novčani transferi bez zasnovanosti na poslovnom događaju, odnosno s obilježjima pronevjere, navodi se uz ostalo u izvješću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara