Za HZZO je trudnoća bolest zbog koje žene nisu u stanju zaposliti se

Za HZZO je trudnoća bolest zbog koje žene nisu u stanju zaposliti se

Tekst: J.D.
Foto: Arhiva


SUMANUTI administrativni problemi bračnog para iz Rijeke pokazuju svu besmislenost načina na koji Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje interpretira zakon, pri čemu ispada da trudnoću smatraju razlogom zbog kojega se žena ne smije zaposliti.

Kad je 35-godišnja I.S. (podaci poznati redakciji) u Rijeci izgubila posao i prijavila se na Zavod za zapošljavanje, nije ni znala što joj slijedi. I.S. je na Zavodu provela samo 26 dana nakon što je tvrtka u kojoj je radila otišla u stečaj, a u međuvremenu je otišla na prvi postupak umjetne oplodnje, piše Novi list.

Neobično tumačenje

Dvadeset dana nakon što se zaposlila, potvrđena joj je višeplodna trudnoća. No, u veljači ove godine, HZZO joj je ukinuo pravo na trudničko bolovanje i naknadu plaće tijekom trudničkog bolovanja, i to uz nevjerojatno objašnjenje. Kad se zapošljavala, desetak dana nakon što je otišla na prvi tretman umjetne oplodnje, bila je "nesposobna za zapošljavanje", i to zbog trudnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HZZO je u odgovoru na upit Novog lista poslao jedan od svojih tradicionalno nerazumljivih dopisa. Iz tog dopisa proizlazi da je I.S. 17. studenog prošle godine bila na prvom postupku umjetne oplodnje. Ginekolog joj je preporučio mirovanje, a ona se 27. studenog zaposlila. HZZO tvrdi da nije bila sposobna za zasnivanje radnog odnosa, zbog liječničke preporuke o mirovanju.

Zar je trudnoća bolest?

I.S. je novinarima objasnila kako je problem bio u suprugovoj neplodnosti, dok je ona bila potpuno zdrava u trenutku postupka. Preporuka mirovanja teško se može tumačiti kao zabrana rada, kao što je to protumačio HZZO, a osim toga, Zavod se poziva na liječnički nalaz u kojemu uopće nema trudnoće.

Iz tumačenja HZZO-a može se zaključiti da trudnoću smatraju bolešću, koja ženama priječi zapošljavanje, iako zakon trudnicama dopušta rad do 42 dana prije termina poroda. Rješavanje zavrzlame I.S. i njen suprug morali su stoga potražiti kod medija, jer administrativni kotač HZZO-a zasad ne želi priznati svoju grešku.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Gordana Lukač Koritnik, napomenula je kako će se pozabaviti slučajem, nakon što se upozna s detaljima, a I.S. u međuvremenu mora voditi bitku za ostvarivanje svojih zakonom zagarantiranih prava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara