Za izravno poticanje poduzetništva 120 milijuna kuna u 2007.

ZA IZRAVNO poticanje malog i srednjeg poduzetništva gotovo u ovoj godini  Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva predvidjelo je 120 milijuna kuna, čemu treba pridodati i140 milijuna koji su namijenjeni financiranju poduzetničkih zona, Hrvatske izvozne ofenzive te restrukturiranju i razvoju pojedinih grana industrije, odnosno za projekte u okviru drugih uprava Ministarstva, piše Banka magazin.

Ministar gospodarstva Branko Vukelić je najavio da bi operativni plan za poticanje malog i srednjeg poduzetništva trebao ovog tjedna biti prihvaćen na Vladi RH, nakon čega slijedi raspisivanje natječaja, a početkom svibnja trebalo bi početi odobravanje poticaja.

Od 120 milijuna kuna namijenjenih poticanju malog i srednjeg poduzetništva najveći iznos, 32 milijuna kuna namijenjeno je financiranju poduzetništva: za subvenciju kamata u okviru projekta "Poduzetnik" (21 mil. kn), za mikrokreditiranje (1 mil. kn), za projekt "Regionalni jamstveni instrumenti" (6 mil. kn) te za pilot projekt osnivanja fonda rizičnog kapitala u suradnji s Ministarstvom znanosti i Poslovno-inovacijskim centrom Bicro (4 mil. kn).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za podizanje konkurentnosti ukupno je namijenjeno je 29 milijuna kuna,  promidžbu poduzetništva namijenjeno je 5,9 milijuna kuna, za obrazovne programe 6,8 milijuna kuna, za zadružno poduzetništvo 4,7 milijuna kuna, za obrtništvo 11,5 milijuna kuna, za poduzetništvo ciljanih skupina 5 milijuna kuna,  te za poduzetničke potporne institucije 8 milijuna kuna.

Za financiranje kroz projekte Europske unije ukupno je namijenjeno oko 17 milijuna kuna. Za unapređivanje informiranja hrvatske poslovne zajednice unutar programa CARDS 2004 predviđeno je 1,5 mil. eura, za program institucionalnog jačanja malog i srednjeg poduzetništva i razvoj politike za usklađivanje s EU u okviru programa PHARE ESC 2005 1,8 mil. eura,  a 2,7 milijuna eura namijenjeno je za poticanje konkurentnosti i izvoza malih i srednjih poduzetnika kroz Grant sheme u okviru programa PHARE ESC 2006.

Za restrukturiranje i razvoj pojedinih industrijskih grana, prije svega tekstilne industrije, Ministarstvo je u ovoj godini predvidjelo 35 milijuna kuna, a za financiranje Hrvatske izvozne ofenzive 17,75 milijuna kuna. Razvoj poduzetničkih zona poduprijet će se s 88,21 milijuna kuna, no ministar je rekao kako očekuje da će iznos porati barem na razinu lanjskog, kada je rebalansom povećan s 80,5 na konačnih 92,5 milijuna kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara