Za kaznenu odgovornost pravnih osoba kazna i od pet milijuna kuna

PRAVNA osoba koja počini kazneno djelo, prema Konačnom prijedlogu Zakona o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba, moći će biti novčano kažnjena od 5 tisuća do 5 milijuna kuna.

Zakonodavac je predvidio visoke novčane kazne za pravne osobe, odnosno trgovačka društva, ustanove, zadruge, udruge, sindikati i političke stanke, jer one ne mogu biti kažnjene zatvorom.

Konačni prijedlog Zakona o kaznenoj odgovornosti trebao bi se naći na dnevnom redu saborske sjednice zakazane za idući tjedan.

U odnosu na prvotni prijedlog zakona bitna je promjena izostavljanje kataloga dijela za koje pravne osobe mogu kazneno odgovarati te uvjetovanje kaznene odgovornosti pravne osobe krivnjom odgovorne osobe.

Član stručne skupina Ministarstva pravosuđa koje je radila na tom zakonu, profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Petar Novoselec smatra da bi nabrajanje kaznenih dijela za koje odgovara pravna osoba bilo u korist veće pravne sigurnosti.

Stručna se skupina ipak opredijelila za izostavljanje kataloga kaznenih dijela jer se ne može znati koje će kazneno djelo počiniti pravna osoba, pa ih stoga i ne treba unaprijed ograničiti.

To, međutim, ne znači da će pravna osoba kazneno odgovarati za sva djela propisana kaznenim zakonom ili drugim zakonima, objasnio je Novoselec.

Zakonom je točno određeno da će ´pravna osoba biti kažnjena za kazneno djelo odgovorne osobe ako se djelom povređuje neka dužnost pravne osobe ili je njime pravna osoba ostvarila ili trebala ostvariti protupravna imovinska korist za sebe ili drugoga´.

Tom je odredbom krug kaznenih djela za koja odgovara pravna osoba bitno sužen, kaže Novoselec, te napominje da ni u slučaju da je u zakonu zadržan katalog dijela pravna osoba za sva ta djela ne bi mogla biti kažnjena ako nema povrede dužnosti i protupravne imovinske koristi.

Pravna osoba, odnosno poduzeće neće primjerice kazneno odgovarati za spolno zlostavljanje na poslu jer time nije povrijeđena dužnost pravne osobe niti je stvorena protupravna materijalna korist, kaže Novoselec.

U stručnoj skupni bili su u dvojbi treba li strogo vezati kaznenu odgovornost pravne osobe uz krivnju odgovorne osobe. Prema preporukama Vijeća Europe u prvotnom je prijedlog ostavljena mogućnost kaznene odgovornosti pravne osobe i ako odgovorna osoba umre ili se ne može utvrditi. Saborski zastupnici su, međutim, tražili da se u tom slučaju dosljedno poštuje načelo krivnje, kao pretpostavka kazne odgovornosti, pa su se stručna skupina i Vlada kao predlagatelj u konačnom prijedlogu tome priklonili.

Otklonjene su primjedbe zastupnika o neusklađenosti tog Zakona s Ustavom jer se ustavna odredba da je svatko nedužan dok mu se pravomoćnom presudom ne utvrdi krivnja odnosi i na pravne, a ne samo na fizičke osobe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara