Za Mesića prodaja brodogradnje fijasko: Uz invalidnu dokumentaciju i rezultat je invalidan

Za Mesića prodaja brodogradnje fijasko: Uz invalidnu dokumentaciju i rezultat je invalidan

Tekst: I.Kri.
Foto: Vlado Kos (Cropix)

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić prvi krug prodaje hrvatskih brodogradilišta i dobivanje dvije valjane ponude nazvao je fijaskom koji se Hrvatskoj nije smio dogoditi jer postoje zahtjevi za gradnju brodova.

Mesić smatra kako je velika potražnja za hrvatskim brodovima znak da ljudi u svijetu znaju za naša brodogradilišta. "Kad sam bio na Kubi, jedan od njihovih zahtjeva je bio da naša brodogradilišta za njih proizvode ophodne i ribarske brodove. Ako je to na dalekoj Kubi interes, budite sigurni da interesa ima u Europi i zemljama bliže Europi. To je samo dokaz da u brodogradilištima nešto nije u redu, i to ne samo ove godine", rekao Mesić nakon otvaranja 12. osječkog jesenskog sajma.

Kooperanti pozitivni, a brodogradilišta u dugovima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik je zatražio dublje analiziranje hrvatske brodogradnje u kojoj, po njegovim riječima, sva brodogradilišta osim Uljanika imaju gubitke, dok sa druge strane svi kooperanti posluju sa dobiti te smatra kako nije teško procijeniti zašto se to događa.

"To bi ekonomisti trebali napraviti analizu da se vidi je li jedan dio preliven iz brodogradilišta u kasu nekih kooperanata. Ja ništa ne sumnjam, ali samo iznosim činjenice. Ako onaj kooperant ima dobit, a onaj koji ti daje posao ima gubitak, meni je to malo čudno", rekao je Mesić te ponovno odaslao "otrovne strelice" prema potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu koji je jučer pripomenuo da su za natječaje dali staru dokumentaciju.

"Uz takvu dokumentaciju mogli su očekivati invalidan rezultat"

"Ako su išli u natječaj s invalidnom dokumentacijom, onda su mogli očekivati i invalidan rezultat. Treba preispitati zašto se u tako jedan veliki posao i zahvat, koji puno košta, uopće ide kad se zna da će rezultat biti invalidan", zaključio je Mesić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara