Za Miloševićeve branitelje imenovani Steven Kay i Gillian Higgins

HAŠKI sud (ICTY) imenovao je u četvrtak britanske odvjetnike Stevena Kaya i Gillian Higgins za branitelje po službenoj dužnosti bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, nakon što su liječnici ustanovili kako mu loše zdravlje više ne dopušta da sam vodi svoju obranu.

Steven Kay i Higgins do sada su bili angažirani na suđenju kao "prijatelji suda" (amici curiae), zaduženi za brigu o procesnim pravima i interesima optuženog, koji se brani sam.

Njihovo imenovanje treba u petak potvrditi Tajništvo ICTY-a.

Predsjedavajući sudac Patrick Robinson je objavio kako je vijeće odbilo prijedlog da se Miloševiću odobri sedam dana da izabere branitelja, ali će on to uvijek moći učiniti kada zatraži.

Raspravno vijeće, kojim predsjedava sudac Patrick Robinson, je ranije tijekom dana objavilo odluku da se Miloševiću dodijeli branitelj, unatoč njegovu protivljenju.

Dva kardiologa su nakon odvojenih pregleda optuženog zaključili da boluje od "teške akutne hipertenzije" koja bi mu, uz napore vezane uz vođenje obrane, mogla ugroziti život, kazao je Robinson i dodao kako je analiza krvi pokazala da se Milošević u pritvoru nije uvijek pridržavao propisane terapije.

Odluku vijeća Robinson je obrazložio interesom pravde i obvezom da se osigura pravično i brzo suđenje, koje bi moglo "trajati predugo ili uopće ne završiti, ako bi se optuženi branio sam".

Suđenje Miloševiću, optuženom za genocid i ratne zločine koje su srpske snage počinile u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu 90-ih godina, traje već dvije i pol godine, a zbog njegove bolesti prekidano je 12-ak puta na što je izgubljeno 66 radnih dana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milošević se usprotivio odluci vijeća nazivajući je "skandaloznom, nezakonitom i kršenjem međunarodnog prava i konvencija o ljudskim pravima" te najavio žalbu.

On je u srijedu izrazio sumnju u nalaze liječnika i zatražio da ga pregledaju kardiolozi iz Rusije, Grčke i Srbije, što je vijeće danas odbilo preglasavenjem, uz izdvojeno mišljenje Robinsona.

Glavna tužiteljica Carla del Ponte pozdravila je odluku vijeća o dodjeli branitelja.

"Jako sam zadovoljna tom odlukom koju smo mi tražili u protekle tri godine. To je jedini način da se ovo suđenje završi u razumnom roku", kazala je Del Ponte, po riječima njezine glasnogovornice.

Glavni tužitelj u predmetu Geoffrey Nice založio se u raspravi da se "branitelju osigura puno diskreciono pravo u vođenju obrane i odabiru svjedoka".

Steven Kay, tada još u ulozi "prijatelja suda", tome se usprotivio ocijenivši da "branitelj ne treba sam birati svjedoke, već je potreban konsenzus branitelja i optuženog koji će polaziti od popisa svjedoka koji je optuženi već predao".

Vijeće će naknadno donijeti odluku u kojoj će podrobnije definirati ulogu i ovlasti postavljenih branitelja.

Milošević je u utorak, uvodnom riječju, započeo dokazni postupak obrane, za koji ima 150 radnih dana, a idućeg utorka pred suce će izvesti prve svjedoke među kojima su najavljeni bivši grčki i ruski premijeri Constanstin Mitsotakis i Jevgenij Primakov.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara