Za pamćenje je najbolji dobar san

ZA BOLJE pamćenje ili veću sposobnost učenja stranih jezika nema boljeg od dobrog sna, potvrdili su znanstvenici.

U časopisu Nature objavljena su dva nova istraživanja o pozitivnim učincima mirnog sna na pamćenje podataka koji se izgube u žurbi tijekom dana.

Zaključci istraživanja mogli bi utjecati na učenje, a možda će se primijeniti i u liječenju duševnih bolesti koje su povezane s pamćenjem, kao što je posttraumatski stres.

U dvama odvojenim istraživanjima studentima se pokazivalo kako će obaviti posebne zadaće, a zatim se provjeravalo njihovo pamćenje nakon prospavane noći i nakon nekoliko sati bez sna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi smo doživjeli da legnemo s nekim problemom, a probudimo se s rješenjem", kaže Daniel Margoliash, profesor neurobiologije na čikaškom sveučilištu i voditelj jednog od istraživanja. Po njegovu mišljenju, mozak tijekom dana može pohraniti prevelik broj informacija, ali poslije čini odabir i unosi reda u zbrku, ili se pak one gube tijekom dana, ali se obnavljaju u snu.

Ispitanici koji su slušali jednostavne, ali teško razumljive riječi koje je emitirao sintetizator, razumjeli su više riječi nakon sna od onih koji nisu spavali.

No svi se slažu da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se povelo računa o svim čimbenicima, napose o dobu dana: ispitanici koji su učili kasno navečer imali su možda bolje rezultate jer su poslije išli spavati, dok su oni koji su učili ujutro tijekom dana bili "bombardirani" dodatnim podacima, a provjeri su bili podvrgnuti nakon dvanaest sati.

Znanstvenici su zaključili da pamćenje obuhvaća nekoliko faza u kojima se nepostojane misli i osjećaji pretvaraju u trajnije podatke, a mogu biti pod utjecajem sna i budnog stanja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara