Za parnice koje traju 15 i 16 godina Ustavni sud dodijelio po 6 tisuća kuna naknade

USTAVNI sud dodijelio je po šest tisuća kuna građanima koji već 15, odnosno 16 godina uzaludno očekuju da se pred općinskim sudovima u Splitu i Imotskom dovrše parnice pokrenute radi utvrđenja prava vlasništva i povrata duga.

Općinskim sudovima u Splitu i Imotskom Ustavni je sud istodobno naložio da u najkraćem mogućem roku, ne duljem od šest mjeseci, donesu presudu u tim parnicama.

Postupak radi povrata duga od 60 tisuća njemačkih maraka podnositeljica ustavne tužbe pokrenula je 1986. Do trenutka podnošenja ustavne tužbe u ožujku ove godine prvostupanjski je sud održao 28 ročišta i donio četiri presude koje je ukinuo splitski Županijski sud.

Donoseći odluku o povredi prava na pravično suđenje zbog nerazumno dugog trajanja postupka Ustavni je sud posebice razmatrao ponašanje suda u proteklih šest godina, odnosno razdoblje od kada se Hrvatska ulaskom u Vijeće Europe obvezala na suđenje u razumnom roku.

Prema obrazloženju ustavnosudske odluke, parnični postupak radi isplate druga nije složen i traje neopravdano dugo. Uzrok dugotrajnosti nije u neaktivnosti suda, jer održana su brojna ročišta, već u nedovoljnoj učinkovitost u postupanju suda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvostupanjski sud kojem je splitski Županijski sud četiri puta vratio predmet na ponovno odlučivanje nije proveo naputak višeg suda da točno utvrdi činjenično stanje.

U drugom slučaju je parnica radi utvrđivanja prava vlasništva pokrenuta pred splitskim Općinskom sudom 1987. i od tada je održano osam raspravnih ročišta ali nije donesena ni prvostupanjska presuda.

Ustavni sud je utvrdio da je, u šest godina od uvođenja prava na pravičnu suđenje u razumnom roku u hrvatski pravni sustav, splitski sud održao dva ročišta i da je razdoblje potpune neaktivnosti suda trajalo dvije, a potom gotovo tri godine.

Utvrđeno je i da parnica za utvrđivanje prava vlasništva na nekretninu nije toliko složena da bi to opravdalo dugotrajnost postupaka.

Obje odluke koje je krajem studenoga donijelo Vijeće šestorice za rješavanje ustavnih tužbi objavljene su u današnjim Narodnim novinama samo uz navođenje inicijala podnositelja ustavnih tužbi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara