Za sastav svoje komisije Barroso još čeka samo italiju

IMENOVANI predsjednik Europske komisije (EK) Jose Manuel Barroso blizu je formiranja svoje ekipe koju trebaju potvrditi eurozastupnici i još samo čeka odluku Italije koja bira između dvojice kandidata.

Barrosova glasnogovornica Pia Ahrenkilde kazala je u četvrtak na konferenciji za novinare u Bruxellesu da je novi prvi čovjek Europske komisije "vrlo blizu pronalasku rješenja za svoju ekipu".

Sam Barroso je novinarima, dolazeći na mjesto summita šefova država i vlada koji treba početi u četvrtak, najavio da će "podnijeti prijedlog tek kad bude imao sva imena, a još mu nedostaje ime povjerenika iz Italije".

U Italiji su u izbornoj igri za novog povjerenika EK Franco Frattini i Giulio Tremonti, no odluke neće biti do petka, kazao je u četvrtak u Rimu Aldo Brancher, član vlade talijanskog premijera Silvija Berlusconija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka o tome za koji će resor biti zadužen povjerenik iz Italije ovisit će o profilu osobe koju bude imenovala talijanska vlada, napominje agencija France presse.

Za svog povjerenika Rim je prije imenovao Rocca Buttiglionea, kojega zastupnici Europskog paralamenta nisu prihvaćali zbog njegovih konzervativnih stajališta o homoseksualcima i ulozi žena, podsjeća agencija Reuters.

Obojica novih kandidata za dužnost, aktualni ministar vanjskih poslova Franco Frattini i bivši ministar financija Giulio Tremonti, dolaze iz stranke Naprijed Italijo, koju vodi premijer Berlusconi.

Međutim, iz izvora bliskih vladi doznaje se da je Tremontijeva prednost ta što njegov odlazak u Komisiju ne bi zahtijevao veće preinake u vladi, javlja France presse.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara