Za šibenske otoke 5,2 milijuna kuna

POMOĆNIK ministra mora, turizma, prometa i razvitka Josip Borić i šibenska gradonačelnica Nedjeljka Klarić potpisali su danas 13 ugovora o realizaciji komunalnih projekata na otocima Krapnju, Kapriju, Obonjanu, Zlarinu i Žirju u ukupnoj vrijednosti od 5,2 milijuna kuna.

Riječ je o državnim sredstvima iz Programa za otočni razvoj u 2005. Najveći iznos od 900 tisuća kuna namijenjen je izgradnji i uređenju ambulante na najudaljenijem šibenskom otoku, Žirju.

S 500 tisuća kuna sufinancirat će se uređenje protupožarnih putova na svih pet otoka, a preostala sredstva namijenjena su zbrinjavanju komunalnog otpada, uređenju javne rasvjete, sufinanciranju komunalnih programa pojedinih otočkih mjesnih odbora, te uređenju područne škole i zgrade DVD-a na Zlarinu.

Pomoćnik ministra napomenuo je da će Ministarstvo nastaviti financiranje projekata započetih prošle godine, kao što je izgradnja heliodroma i uređenje rive na Zlarinu, te uređenje pristaništa na Krapnju i broda na pruzi Krapanj-Brodarica. Posredstvom Hrvatskih voda bit će, kazao je , sklopljen ugovor sa šibenskim Vodovodom o rješenju vodoopskrbe na Kapriju.

"Ministrastvo ostaje otvoreno i za financiranje ostalih projekata na šibenskim otocima koji su dugo bili zapostavljeni a po svojoj ljepoti i razvojnim mogućnostima, posebno u nautičkom turizmu, to ne zaslužuju", kazao je Borić.

Izdvojio je program uređenja i opremanja školskih zgrada na Zlarinu i Prviću, za provedbu pilot projekta "Obrazovanje na daljinu", koje Ministarstvo mora provodi u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, znanosti i sporta, a kojemu je cilj da djeca na otocima dobiju jednake uvjete obrazovanja kao i djeca na kopnu.

Šibenska gradonačelnica kazala je, kako je grad Šibenik u 2005. godini izdvojio više od 1,5 milijun kuna za svoje naseljene otoke, na kojima tijekom zime živi oko 800 stanovnika. Najavila je, da će za nekoliko dana na njima početi i realizacija programa Ministarstva branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti, pa će otočkom stanovništvu biti posebnim brodom dostavljana hrana i lijekovi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara