Za sutra najavljeno premještanje Zida boli, pojedine udruge protiv

SUTRA se nastavlja izmještanje "Zida boli" sa Selske ceste na Mirogoj, priopćeno je danas iz zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo na što su reagirali Centar za zaštitu ljudskih prava zatočenih i nestalih građana Hrvatske (Apel), Zajednica udruga udovica hrvatskih branitelja i zagrebačka HVIDRa, zatraživši hitan prijam kod premijera Ive Sanadera s ciljem da se "Zid boli" sačuva u blizini mjesta nastajanja.

Također su od MUP-a i PU zagrebačke zatražili da zaštite dijelove Zida boli i osiguraju javni red.

Načelnik zagrebačkog Odjela za branitelje i predsjednik Povjerenstva za gradnju Spomen parka sa spomenikom "Glas hrvatske žrtve-Zid boli" na zagrebačkom groblju Mirogoju brigadir Miodrag Demo u priopćenju navodi da će se sutrašnje premještanje Zida boli provesti prema usvojenom projektu gradnje spomen parka na Mirogoju. Dodaje da će izmještanju nazočiti predstavnici Hrvatske zajednice udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja, Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Zajednica hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata i članovi Povjerenstva za gradnju Spomen parka.

Uklanjanje Zida boli iz Selske ceste i njegovo premještanje na zagrebačko groblje Mirogoj, počelo je u rano jutro 4. lipnja, ali je privremeno zaustavljeno jer su se tome usprotivile pojedine braniteljske udruge.

Opeke s imenima zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila složene su na palete s namjerom da se odvezu na Mirogoj, a predstavnici udruga su ih vraćali, gradeći ponovno Zid boli na mjestu na kojem je i bio.

Predsjednica Centra "Apel" Zdenka Farkaš ocijenila je premještanje Zida boli političkim i humanitarnim terorizmom.

Nakon toga je, 6. lipnja na konferenciji za novinare predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica dao potporu Gradu Zagrebu za premještanje Zida boli na Mirogoj.

Dodao je da "iza premještaja Zida boli ne stoje strukture grada Zagreba, niti svojevoljne odluke pojedinaca" te da se "Zid premješta na inicijativu onih koji su ga gradili - roditelja i članova obitelji žrtava Domovinskog rata".

Tome se pak, isti dan, usprotivilo deset udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara