Za tragediju u Beslanu odgovorne nemarne ruske snage sigurnosti

TERORISTIČKI napad na školu u Beslanu u rujnu prošle godine mogao je biti spriječen da je policija poslušala zapovijed o pojačavanju mjera sigurnosti, izjavio u srijedu pred zastupnicima obaju domova ruskog parlamenta Aleksandr Toršin, čelnik ruskog parlamentarnog povjerenstva zaduženog za istragu tog napada.

Prema Toršinovim riječima, koordinacija između službi sigurnosti bila je loša. "Kordoni snaga sigurnosti nisu uspjeli spriječiti probijanje stanovnika Beslana do zgrade škole, njihove pokušaje da spase djecu i pucanje na školu", konstatirao je Toršev.

"Protuteroristička operacija bila je puna krivih procjena i nedostataka", ustvrdio je Toršin i dodao da trenutačni sustav za sprječavanje terorističkih napada nije adekvatan.

Teroristi, koji su tražili povlačenje ruskih vojnika iz obližnje Čečenije nakon deset godina separatističkih borbi, prešli su teritorij koji je bio pod jakim nadzorom policije i došli do Beslana. Rođaci žrtava uvjereni su da su teroristima pomogli korumpirani dužnosnici.

Obitelji talaca snažno su kritizirale spasilačku operaciju, izjavivši da su taoci bespotrebno ginuli jer su specijalne snage koristile bacače plamena, bacače granata i tenkove.

Pet policijskih časnika iz Sjeverne Osetije optuženo je za nemar jer nisu uspjeli spriječiti napad, prenosi Hina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj napada na školu u Beslanu, nastavio je Toršin, bio je narušiti stabilnost u regiji Sjevernog Kavkaza. "Povjerenstvo je utvrdilo da je teroristički napad u Beslanu bio dobro isplanirani zločin i uvjereno je da je cilj tog napada bio narušiti stabilnost u regiji".

"Pripremu napada vodili su separtisti poznati po svojoj žestini - Šamil Basajev, Aslan Mashadov, Magomet Hašijev i njihovi suradnici, a također i strani plaćenici, uključujući Abu-Zeita".

Kako prenose ruske novinske agencije, Toršin je rekao da nije bilo konkretnih informacija o napadu na školu, ali je istaknuo da je "čelništvo ruskog ministarstva unutarnjih poslova poslalo upozoravajuće brzojave 21. i 31. kolovoza u kojima je predloženo da se pojačaju mjere sigurnosti prvoga dana škole, 1. rujna".

Tijekom čitanja izvještaja o tragediji u Beslanu Toršin je rekao kako je regionalna policija ignorirala upute o pojačanim sigurnosnim mjerama oko školskih ustanova, te da su sigurnosne snage bile nemarne u vršenju dužnosti te su tako pobunjenicima omogućile nesmetano organiziranje talačke krize.

Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara