zadar: od ovog ljeta privremena trajektna luka u gaženici

Zadarska županija i grad Zadar odlučili su na ljeto otvoriti privremenu trajektnu luku Gaženicu čime bi se spriječio prometni kaos u luci na poluotoku u užoj gradskoj jezgri.

Kamionski trajektni promet preusmjerit će se u provremenu luku Gaženicu, kao i međunarodna trajektna linija Zadar - Gaženica.

Župan Šime Prtenjača danas je s tim u vezi održao radni sastanak sa zadarskim gradonačelnikom Božidarom Kalmetom, predstavnicima Jadrolinije, Lučke uprave u Zadru, zadarske Carinarnice, Policijske uprave i drugih ustanova. Svaka od njih preuzela je svoj dio posla kako bi 1. lipnja ove godine Gaženica bila spremna za preuzimanje dijela prometa.

Kako je rečeno na sastanku, u luci na poluotoku će se zadržati putnički brodski promet, no svi tegljači i kamioni će se ukrcavati i iskrcavati u Gaženici. Da bi se Gaženica osposobila za prihvat, potrebno je urediti infrastrukturu, pristupne prometnice, parkirališni i ukrcajno-iskrcajni prostor i okoliš, izgraditi pružni prijelaz i obaviti još mnogo poslova. Sve će to najvećim dijelom financirati Zadarska županija i grad Zadar.

Župan Prtenjača rekao je da je taj zahvat dio cjelovita projekta gradnje trajektne luke Gaženice koji će trajati godinama i koji je preskup da bi ga financirala lokalna zajednica. Stoga se očekuje izdašna pomoć države za gradnju trajektne luke, no kako turistička sezona ne bi počela prometnim kolapsom, Županija i grad su odlučili privremeno osposobiti Gaženicu za dio prometa, rečeno je na današnjem radnom sastanku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara