Zadružni savez traži da se isplate prošlogodišnji poticaji maslinarima

ZADRUŽNI savez Dalmacije zatražio je od Ministarstva poljoprivrede i šumarstva da maslinarima isplati poticaje prema prošlogodišnjim isplatama i da odgodi primjenu Zakona o poticajima za masline jer je dugotrajna suša desetkovala urod, a požari koji su harali od Istre do Dubrovnika, posebno na otocima, dokrajčili su ono malo što je ostalo.

Zadružni je savez istodobno pozvao i znanstvene ustanove, državne stručne službe, priobalne županije i općine da im se pridruže u zahtjevu i podrže opravdane zahtjeve hrvatskih maslinara.

Iz Zadružnog saveza upozoravaju ako se primijeni novi zakon o poticajima za masline kako ove godine za maslinarstvo neće biti isplaćeno niti dvadeset posto od sredstava isplaćenih prošle godine. Po novom zakonu poticaji se isplaćuju samo za prodane količine ulja, za stabla masline starija od pet godina i to samo onima koji su se upisali u Upisnik.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po podatcima Ministarstva u Hrvatskoj je registrirano oko 36.000 maslinara (koji su lani dobili poticaje), a broj upisanih u svih sedam jadranskih županija znatno je manji, navodi Zadružni savez Dalmacije.

Kako bi se u najkraćem vremenu obnovile izgorjele površine, tajnik Zadružnog saveza Dalmacije Sinaj Bulimbašić predlaže da se odmah pristupi čišćenju terena, izgradnji novih poljskih i protupožarnih putova te da se pri Vladi osnuje povjerenstvo koje bi iznašlo sredstva potpore da se izgorjeli tereni kultiviraju sadnjom maslina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara