Zagorec najavio razotkrivanje zemalja koje su naoružavale Hrvatsku i pritom kršile embargo

VLADIMIR ZAGOREC, bivši zamjenik ministra obrane Hrvatske, te umirovljeni general HV-a  prijeti da će objaviti dokaze o kršenju embarga na isporuku oružja Hrvatskoj tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji.
 
Zagorec je tako odlučio objaviti dokaze, nakon što je bečki Zemaljski sud presudio o njegovom izručenju hrvatskim vlastima, koje ga optužuju za pronevjeru dragulja vrijednih pet i pol milijuna dolara.

Predat će dokumente kako bi zaštitio vlastiti život

Za bečki list News je izjavio kako je svojim odvjetnicima predao dokumente koji dokazuju da je za potrebe hrvatskih snaga za vrijeme embarga UN-a nabavka oružja tekla bez ikakvih prepreka, dok se na taj čin odlučio kako bi zaštitio vlastiti život.
 
Tako taj glavni nabavljač naoružanja Hrvatske za vrijeme Franje Tuđmana smatra da je kršenje embarga nedopustivo, a ne preza ni pred predajom tih dokumenata UN-u, u Ženevu, pa i u Strasbourg.

Zagorcu je žao "ako bi posljedica toga bila da se prodavači naoružanja nađu u problemima i suoče sa sankcijama, međutim, ako predsjednik Stjepan Mesić i njegovo okruženje to tako žele, onda će to i dobiti". "Ja sam jedini koji nije prekršio embargo", kaže Zagorec, no nije želio odmah otkriti koje su to zemlje i kompanije kršile embargo.

Navodi tek da se to lako može iščitati iz sljedećih podataka - koristile su se austrijske puške Steyr Mannlicher, njemačke puške G3 od firme Heckler i Koch, njemački Armbrust, argentinske haubice, ruski avioni MIG i helikopteri Mi 24.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za sve je kriv Mesić"

Zagorec također smatra da Austrija, koja podržava Hrvatsku na putu u EU, nije korektna u njegovom slučaju, te da ne želi utvrditi da hrvatsko pravosuđe ne funkcionira.

Za Globus je tako izjavio da je protiv njega nezakonito podignuta međunarodna tjeralica, te dodao da je žrtva političko-pravosudno-medijskih špekulacija. "U javnosti i medijima sam već osuđen, ovakav scenarij nije korišten ni u doba najmračnijih komunističkih diktatura".

Za sve loše što mu se događa u životu Zagorec je okrivio predsjednika Stjepana Mesića, ali i naglasio da neće dozvoliti da on i njegova obitelj budu kolateralna šteta.

A.P.
Foto :AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara