Zagorec nakon puštanja iz bečkog pritvora: Molim vas pustite me na miru

Zagorec nakon puštanja iz bečkog pritvora: Molim vas pustite me na miru

JAMČEVINA od milijun eura za Vladimira Zagorca je već plaćena, javili su austrijski mediji. Skupljanje novca za plaćanje jamčevine umirovljenog generala i bivšeg pomoćnika Ministra obrane RH Vladimira Zagorca započelo je još jutros.

>>>Što austrijski mediji pišu o slučaju Vladimira Zagorca možete pročitati ovdje

Zahtjev za izručenjem Zagorca, koji će sadržavati rješenje o otvaranju istrage i određivanju pritvora, nalog za raspisivanjem tjeralice i popis zakona na kojima se temelje te odluke, austrijskom Ministarstvu pravosuđa bit će poslan navjerojatnije u ponedjeljak.

Zagorsca su nakon izlaska iz bečkog pritvora dočekale kamere hrvatskih televizija, no on nije bio raspoložen za razgovor s novinarima te je kazao neka ga puste na miru.

Novac su navodno skupili članovi Zagorčeve obitelji, te njegovi prijatelji. Desetak minuta nakon plaćene jamčevine (ista je uplaćena danas tijekom prijepodneva), Zagorec je napustio pritvor. Zagorčev odvjetnički tim još uvijek ne želi davati nikakve detaljnije informacije o slučaju, no najavili su tiskovnu konferenciju za ponedjeljak 10 sati u bečkom hotelu De France.

Na istoj bi se mogao pojaviti i sam Vladimir Zagorec, no to ovisi o njegovoj osobnoj odluci. Po izlasku iz pritvora, Zagorec nije htio dati nikakav komentar okupljenim novinarima, uputivši ih da se obrate njegovim odvjetnicima.

Glasnogovornica Zemaljskog istražnog suda u Beču izjavila je kako je Zagorec pušten nakon što je sud zaprimio potvrdu o uplaćenih milijun eura jamčevine, javljaju tamošnji mediji. "Kako je ispunio sve zahtjeve postavljene od strane suda, Zagorec je pušten na slobodu", kazala je.

Kako prenose austrijski mediji, Zagorčevi odvjetnici prilikom puštanja njihova klijenta na slobodu optužbe koje terete Zagorca nazvali su "potpuno apsurdnima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagorčev je odvjetnik Jozef Schartmueller, naime, izjavio kako "će se sada potruditi dokazati da nema osnove za uhićenje", kao i "da su optužbe s hrvatske strane neosnovane i da je uhićenje sigurno političke naravi".

Umirovljeni hrvatski general bi se nakon plaćene jamčevine trebao braniti sa slobode, pri čemu će morati ostati na svojoj trenutnoj adresi stanovanja.

Zagorec, koji u Austriji živi od 2000. godine, prema nekim navodima objavljenima u austrijskim medijima, ima nekoliko tvrtki u toj zemlji, a navodno je, kako također javljaju tamošnji mediji, podigao i kredit od oko 30 milijuna eura. Kako se u posljednje vrijeme špekulira, Zagorec bi u Austriji mogao zatražiti politički azil kako bi spriječio izručenje.

Austrijske vlasti navode kako su istražitelji provjeravali navode da je Zagorec uzimao novac s bankovnih računa na koje su hrvatski emigranti iz cijelog svijeta uplaćivali novac ne bi li svojoj domovini pomogli tijekom ratnih godina u kojima se Hrvatska borila za neovisnost (1991. - 1995.), prenosi AP.

Zagorcu je, podsjećamo, jučer pred Zemaljskim istražnim sudom u Beču određena jamčevina u iznosu od milijun eura. Osim toga, oduzeta mu je i putovnica, a i odbio je izručenje Hrvatskoj.

Obećanje da neće bježati, da će ostati na svojoj prijavljenoj austrijskoj adresi, da će prijaviti svaku promjenu prebivališta te da će predati putovnicu (što je već učinio), osim jamčevine, bili su uvjeti koje Zagorec mora ispuniti u zamjenu za slobodu.

Umirovljenog generala sumnjiči se da je 2000. g., odlazeći s mjesta zamjenika ministra obrane, iz sefa MORH-a odnio dragulje u vrijednosti od 5 milijuna dolara koje mu je 1993. predao njemački trgovac oružjem kao jamstvo za dolare preuzete od MORH-a, za kupnju oružja potrebnog za obranu Hrvatske.

B.S.
Foto: RTL Vijesti/AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara