Zagreb: 8330 zahtjeva za upis djece u predškolske programe

ZA UPIS djece u redovite programe predškolskoga odgoja i naobrazbe za pedagošku godinu 2005./2006. na području Grada Zagreba u propisanome je roku do kraja svibnja primljeno 8330 zahtjeva od čega 5106 za jaslice te 3224 za vrtić, izvijestio je Gradski ured za obrazovanje i šport.

Riječ je o prvim nekonačnim rezultatima upisa jer do danas upravna vijeća vrtića trebaju rješavati eventualne prigovore roditelja, a do 15. srpnja roditelji primljene djece trebaju s dječjim vrtićima sklopiti ugovore o ostvarivanju programa predškolskoga odgoja koji počinje 1. rujna.

Zahtjevi za jaslice uključivali su i djecu u dobi od šest do 12 mjeseci, a uvjete za upis djece te dobi imaju samo dva zagrebačka vrtića - Medveščak i Duga.

Zahtjevi za upis u 55 gradskih dječjih vrtića primani su tijekom svibnja, a popisi primljene djece objavljivani su na oglasnim pločama dječjih vrtića do 15. lipnja ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zagrebački dječji vrtići mogu primiti 6627 djece, jer će iz najstarijih odgojnih skupina ove jeseni u školu krenuti 5770 djece, u dijelu dječjih vrtića postojeće vrtićne skupine nisu bile popunjene do gornjega normativa, a povećani su i smještajni kapaciteti nadogradnjom i adaptacijom više gradskih vrtića.

Prema propisanim kriterijima, prioritet pri upisu imala su djeca s prebivalištem na području Zagreba i to djeca žrtava i invalida Domovinskoga rata, djeca samohranih zaposlenih roditelja i roditelja koji oboje rade te djeca iz obitelji težega socijalnog statusa.

Na listama čekanja sada je 1703 djece, a kako se navodi u priopćenju, broj djece na listama čekanja smanjit će se do 15. srpnja jer su neki roditelji podnosili zahtjeve za upis u više dječjih vrtića, a dio roditelja koristit će i porodni dopust dok njihova djeca ne navrše prvu, odnosno treću godinu života.

Najviše djece na listama čekanja imaju vrtići na području Dubrave, Novoga Zagreba, Sesveta, Malešnice i Španskoga te Trešnjevke.

Za sva područja na kojima je veliki broj djece na listama čekanja i s kojih su djeca u organiziranom prijevozu traže se privremena rješenja za veći obuhvat djece iznajmljivanjem i uređenjem novih prostora za boravak djece, stoji u priopćenju Gradskoga ureda za obrazovanje i šport.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara