Zagreb bez vode?

JUČER je građanima Zagreba upućen apel da paze na potrošnju vode, jer bi moglo doći do redukcije vode. Stanje u vodocrpilištima je alarmantno.

Jutarnji list piše kako su podzemne vode iz kojih se Zagreb opskrbljuje vodom za piće pri kraju, a zbog niskog vodostaja Save mogućnosti crpljenja i preostalih zaliha su smanjene.

Zbog vodostaja Save (- 300 cm, što je kritična granica za funkcioniranje zagrebačkog vodoopskrbnog sustava) neki dijelovi grada mogli bi ostati bez vode za piće, a drugi će biti podvrgnuti naizmjeničnim višesatnim redukcijama. Najkritičnije je u Podsljemenskoj zoni.

Građane se moli da tijekom tuširanja, pranja zuba, suđa i rublja potroše što je manje vode moguće, te da prijave sve kvarove na slavinama ili vodokotlićima koji bi mogli utjecati na povećanu potrošnju vode.

U Vodoopskrbi napominju da se poboljšanje vodoopskrbe ne treba očekivati prije dužih jesenskih oborina, te apeliraju na industriju da odmah počne krajnje racionalno koristiti vodu i privremeno obustavi tehnološke procese u kojima je potrošnja vode velika. 

Ako dođe do redukcije vode pitanje je što će se dogoditi s kafićima, autopraonicama, cvjećarama, frizerskim salonima i ostalima kojima je voda potrebna za svakodnevni posao.

Stručnjaci se nadaju da redukcije neće biti

Stručnjaci Državne uprave za vode, Hrvatskih voda i Vodoopskrbe i odvodnje ocijenili su danas da do redukcije vode u Zagrebu neće doći ako svi građani i sve tvrtke počnu racionalno trošiti vodu.

Voditelj Sektora korištenja i gospodarenja vodama Hrvatskih voda Ivan Kolovrat Hini je izjavio da stanje s opskrbom vode u Zagrebu još nije kritično, ali može biti u iduća dva do tri tjedna ako ne padnu obilnije kiše i ne poraste vodostaj Save.

Zagrebačka Vodoopskrba i odvodnja pozvala je građane da uz navedene mjere poprave sve kvarove na svojim vodovodnim instalacijama i dojave kvarove na javnim površinama.

Kolovrat smatra da ovih dana u Zagrebu neće biti redukcija vode, ali da problemi mogu nastati početkom rujna kad se građani vrate s odmora i potrošnja se poveća. Naveo je da su podzemni vodostaji u Zagrebu izuzetno niski te da, što su crpilišta udaljenija od Save, to je veći problem.

Kolovrat je najavio da će Hrvatske vode početkom idućeg tjedna javnosti predočiti opširne podatke o očekivanjima u vezi s opskrbom i mogućim oblicima redukcije.

Istaknuo je da se zbog suše već sada provode razni oblici redukcije vode na dalmatinskim otocima - Visu, Pagu i Lastovu. U Gorskom kotaru (Lokve i Crni Lug) redukcije vode provode se u noćnim satima, a oblici redukcije vode provode se i u Perušiću, Rakovici, te na području Požege, Pakraca, Lipika i Daruvara te u nekim manjim mjestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redukcije se prvenstveno odnose na zabranu korištenja vode za pranje automobila i zalijevanje, ili redukcije u noćnim satima (gdje se na tri do četiri sata isključuju pojedini dijelovi), a oblici redukcije mijenjaju se iz dana u dan.

Zamjenik direktora Sektora vodoopskrbe i rukovoditelj održavanja vodovodne mreže zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje Tomislav Benjak Hini je izjavio kako bez obzira na niski vodostaj Save vode trenutačno ima dovoljno i kako se nada da redukcije neće biti.

Količine vode zadovoljavaju potrošače koji su trenutačno u Zagrebu. S povratkom građana s godišnjih odmora očekuje se porast potrošnje, ali to još uvijek ne znači da se priprema redukcija vode, rekao je Benjak. Opovrgnuo je najave u nekim medijima da će redukcija vode u Zagrebu početi od ponedjeljka, te izričito rekao "da redukcije vode od ponedjeljka u Zagrebu neće biti".

Benjak je rekao kako su se od posljednje redukcije koja je u Zagrebu bila 1971. stvari bitno promijenile izgradnjom crpilišta, spremnika i transportnih putova.

"Nadam se da ćemo izdržati ovaj nalet suše, ali apeliramo na racionalnu potrošnju vode jer ako time uštedimo 10 posto vode, redukcije neće biti, a potpune redukcije sigurno neće biti", zaključio je Benjak.

Pomoćnik ravnatelja Državnog hidrometeorološkog zavoda Duško Trninić Hini je izjavio kako je jedna od negativnih posljedica suše problem vodoopskrbe diljem Hrvatske, a sada je na udar došao i Zagreb. Istaknuo je kako je razina površinskih i podzemnih voda u glavnom hrvatskom gradu na apsolutnom minimumu ili tik do njega, te ako u idućih sedam do deset dana ne padnu ozbiljne oborine, a što se zasad ne očekuje, bit će problema s opskrbom.

I Trninić je uputio apel građanima da maksimalno štede vodu. Najavio je da se ovih dana očekuje kiša, ali da nakon dugotrajne suše ona neće promijeniti situaciju u vodoopskrbi Zagreba. 


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara