Zagreb: Bioetički simpozij hrvatskog liječničkog zbora

TRAJNA izobrazba liječnika i uloga farmaceutske industrije u njihovoj edukaciji bile su glavne teme današnjeg bioetičkog simpozija Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ).

Na simpoziju u organizaciji Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLZ-a sudjelovali su vodeći hrvatski stručnjaci za medicinsku etiku i bioetiku te predstavnici farmaceutske industrije.

Nova medicinska otkrića suočavaju stručnjake s novim etičkim pitanjima, teškoćama i dvojbama, rekao je predsjednik Povjerenstva Goran Ivanišević naglasivši važnost edukacije liječnika o zaštiti privatnosti, dostojanstva i zdravlja bolesnika.

To vrijedi posebno kod medicinskih ispitivanja koja često na traženje farmaceutske industrije provode pojedinci, a da se pritom ne zna što se točno ispituje, niti rezultati ispitivanja, rekao je Ivanišević.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važna je transparentnost takvih ispitivanja, kao i da dobrobit pacijenta bude iznad interesa znanosti i društva, te na korist ustanova u kojima se provode, dodao je.

Na simpoziju je predloženo da farmaceutska industrija, kao najveći korisnik rada liječnika, partnerski surađuje u stvaranju zaklada za naobrazbu u HLZ-u.

Osim toga, naglašena je potreba za trajnom edukacijom zdravstvenih i medicinskih djelatnika kako bi bolje rješavali moralna pitanja u medicini i zdravstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara