Zagreb: Festival dokumentarnog filma "ZagrebDox" od 22. do 26. veljače

Međunarodni festival dokumentarnoga filma "ZagrebDox" održat će se od 22. do 26. veljače u Zagrebu kako bi domaća publika vidjela najbolja svjetska dostignuća dokumentarnog filma, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Osamdesetak filmova predstavit će se u sedam kategorija od kojih polovica u kategorijama za nagrade. Među njima je i dvadesetak retrospektivnih i četiri nova hrvatska filma, rečeno je.

U natjecateljskom dijelu bit će dodijeljene nagrade za najbolji međunarodni, najbolji regionalni, najbolji film autora do 30 godina te za najbolji film publike.

Festival počinje dokumentarcem "Bijeli Dijamant" Wernera Herzoga, a bit će prikazani i filmovi "Tri sobe melankolije" Pirjo Honkasalo, "Oružje za masovno zavaravanje" Dannyja Schechtera i "Osuđene na brak" Anate Zuria i td.

U regionalnoj selekciji bit će premijerno prikazan hrvatski dokumentarac "Purgatorij" Zdravka Mustača, rumunjski film "Djeca dekreta" Florina Lepana, "Crni gavran" srpskog autora Želimira Gvardiola, bugarski film "Georgi i leptiri" Andreja Paounova, bosanskohercegovački film "Slike sa ugla" Jasmile Žbanić, makedonski dokumentarac "Popis Tonija Mandže" Marije Džidževe i drugi.

U našoj regiji dokumentarni filmovi se rade s desetorostruko manje novca nego u Europi i drugdje, pa smo ih odlučili odvojiti u zasebne konkurencije, rekao je programski direktor Nenad Puhovski.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu festivala bit će prikazan retrospektivni program britanskog režisera Nicka Broomfielda, retrospektiva dokumentaraca danskih režisera i retrospektiva Hrvatski dokumentarni film 60-ih do 70-ih godina.

U hrvatskoj retrospektivi posebna će večer pripasti Krsti Papiću, kao priznanje, ali i da mladi vide njegove radove, rekao je Puhovski.

Projekcije se održavaju u kinima Tuškancu, Jadranu, Europi i KIC-u, uglavnom s hrvatskim prijevodima i cijenama od 10 do 15 kuna.

ZagrebDox je projekt Factuma/Centra za dramsku umjetnost, nevladine i neprofitne udruge iz Zagreba, a proračun mu je oko 500 tisuća kuna te nedostaje još mnogo novca, upozorila je izvršna direktorica Dana Budisavljević.

(Hina) xiluc ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara