Zagreb: Fiktivno prodavali živu i tražili povrat poreza

ZAGREBAČKA policija dovršila je kriminalističku obradu nad trojicom muškaraca koje sumnjiči da su sklapali fiktivne ugovore i izdavali lažne račune o prodaji žive na osnovu kojih je jedan od njih tražio povrat poreza od 5,7 milijuna kuna, doznaje se danas u policiji.

Muškarca, koji je s lažnom dokumentacijom zahtijevao povrat poreza, policija tereti za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, a drugo i treće osumnjičenog za krivotvorenja službene isprave.

Policija sumnja da je trećeosumnjičeni, kao odgovorna osoba jedne zagrebačke tvrtke, u listopadu 2003. izradio lažan račun o prodaji 163 kilograma elementarne žive za 34,86 milijuna kuna jednoj tvrtki iz Čakovca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako za navedenu živu nije posjedovao ulaznu dokumentaciju, drugoosumnjičeni je kao odgovorna osoba te čakovečke tvrtke istoga dana izradio lažni račun o prodaji 65,7 kilograma žive drugoj tvrtki iz Zagreba, a u prosincu 2003. račun o prodaji još 82,3 kilograma žive istoj zagrebačkoj tvrtki, kažu u policiji.

Ukupni iznosi o prodaji bili su uvećani za PDV-a, pa je prvoosumnjičeni, kao odgovorna osoba u tvrtki navedenoj kao fiktivni kupac žive, Poreznoj upravi podnio zahtijev za povrat poreza. Na taj je način na osnovi dva lažna računa zatražio umanjenje poreza na odbitak predporeza u visini od oko 5,7 milijuna kuna, kažu u policiji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara