Zagreb: Geodetski fakultet slavi 42. obljetnicu

Na zagrebačkom Geodetskome fakultetu, koji će 27. rujna obilježiti 42 godine samostalnoga djelovanja, očekuju da će uvođenjem novih predmeta dugoročno postati jedan od najatraktivnijih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na tom fakultetu uvode se novi predmeti vezani uz geoinformacijske sustave (GIS), marketing i menadžment, pa će kandidati nakon studija steći zvanje diplomirani inženjer geodezije i geoinformatike.

Današnji nedostatak kadrova geodetske struke i korjenite promjene što su se u geodeziji dogodile u zadnja četiri desetljeća za dekana Geodetskog fakulteta Zdravka Kapovića su i temelj da se ostvare spomenuta očekivanja.

Na svečanosti proslave Dana fakulteta otvorit će se i novouređene predavaonice i računalnice opremljene najsuvremenijim tehničkim pomagalima.

Pod geodezijom podrazumijeva se danas znanost o izmjeri Zemljine površine, promjenama te površine i njezinu prikazu u popisima i bazama podataka, na zemljovidima i planovima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastava iz geodezije u Hrvatskoj izvodi se još od 1775., kad je na latinskome izdan prvi geodetski udžbenik.

Dodiplomski studij geodezije sada traje devet semestara, od toga se šest izvodi po zajedničkom nastavnom planu, a na početku četvrte godine studenti se odlučuju za jedno od triju smjerova - satelitsku i fizikalnu geodeziju, fotogrametriju i kartografiju ili inženjersku geodeziju i upravljanje prostornim informacijama.

Za 115 slobodnih mjesta na ovogodišnjem razredbenom ispitu prijavilo se dvostruko više kandidata, a odnedavno je zbog velikoga zanimanja uveden i izvanredni studij.

(Hina) xip ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara